"Настав час рухатись уперед": 12 країн ЄС наполягають на початку переговорів про вступ України та Молдови у червні
"Настав час рухатись уперед": 12 країн ЄС наполягають на початку переговорів про вступ України та Молдови у червні

"Настав час рухатись уперед": 12 країн ЄС наполягають на початку переговорів про вступ України та Молдови у червні

Дванадцять міністерств закордонних спав країн Європейського Союзу звернулись до МЗС Бельгії із закликом пришвидшити процес вступу України та Молдови до ЄС. Країни пропонують розпочати вже до кінця червня формальні переговори про членство у Євросоюзі.

До Бельгії звернулись МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини, пише Euractiv, посилаючись на відповідний спільний лист. Адресатом зазначена Бельгія, бо саме вона головує в ЄС до кінця червня.

"Ми спільно закликаємо прийняти рамки переговорів для України та Молдови Радою із загальних справ не пізніше, ніж у червні, щоб скликати міжурядові конференції з обома країнами ще до кінця червня 2024 року", – сказано у листі міністрів.  

Міжурядова конференція з країною-кандидатом є офіційним початком переговорів про вступ. Цей процес зазвичай займає роки.

Проте Україна та Молдова виконали більшість вимог, які висуваються перед кандидатами на вступ у ЄС. Відкриття переговорів про вступ додасть додаткову мотивацію як Україні, так і Молдові, вважають зазначені країни.

"У світлі досягнутих результатів і поточних зусиль щодо реформ як в Україні, так і в Молдові, про які Комісія повідомляла раніше, ми вважаємо, що зараз настав час рухатися вперед. Враховуючи жахливу ситуацію в Україні та майбутні президентські вибори та референдум щодо ЄС у Молдові, це підвищить моральний дух населення країн і сприяє продовженню роботи над реформами в цих країнах", – підкреслено у листі.

Як відомо, більшість країн ЄС позитивно налаштовані щодо членства України та Молдови у ЄС. Лише Угорщина виступає проти переговорів з Україною (щодо Молдови у них претензій немає). Будапешт вимагає змін до проекту угоди з Україною через 11 питань щодо прав нацменшин, торгівлі, боротьби з корупцією, сільського господарства, внутрішнього ринку та добросусідських відносин.

Очікується, що Європейська комісія надасть послам ЄС усну інформацію про прогрес обох країн у реформах вступу. У свою чергу представники ЄС вже у п’ятницю, 7 червня, приймуть політичне рішення щодо позитивної відповіді на питання початку переговорів про вступ. 

Як повідомляв OBOZ.UA, Європейська комісія ще у березні  затвердила переговорну рамку щодо вступу України до Євросоюзу. Тепер цю пропозицію має розглянути Рада ЄС – саме тому і з'явилось зазначене звернення країн ЄС до Бельгії.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader