12 держав ЄС закликали почати переговори про вступ з Україною й Молдовою вже в червні
12 держав ЄС закликали почати переговори про вступ з Україною й Молдовою вже в червні

12 держав ЄС закликали почати переговори про вступ з Україною й Молдовою вже в червні

Міністр європейських справ уряду Чехії Мартін Дворжак ініціював лист із закликом до Ради Європейського Союзу сприяти прогресу в переговорах про вступ України та Молдови до ЄС. Станом на сьогодні там головує Бельгія.

Необхідно розпочати переговори

Листа підписали ще 11 держав-членів Євросоюзу: Швеція, Фінляндія, Литва, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Естонія, Латвія та Словаччина

У ньому зазначено, що підписанти високо оцінюють "кроки, зроблені бельгійським головуванням в ЄС у процесі вступу України та Молдови до ЄС". Крім цього, вони наголошують на необхідності мотивувати обидві країни шляхом поступової інтеграції в політику і програми ЄС до повноправного членства.

Підписанти вважають, що Рада ЄС повинна не пізніше червня затвердити переговорні рамки для України та Молдови. ЦЕ дасть можливість скликати міжурядові конференції з обома країнами до кінця цього місяця.

Майже всі країни ЄС виступили за відкриття переговорів про вступ України, – джерела

  • У Євросоюзі сьогодні широко підтримують ініціативу щодо перших міжурядових конференцій та відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою до кінця червня. Наразі посли ЄС аналізують пропозицію переговорних рамок від Єврокомісії для України та Молдови.
  • Про це на умовах анонімності повідомив високопосадовець ЄС, передає кореспондентка 24 Каналу в Брюсселі. Джерело зазначає, що цю ідею підтримують майже всі держави – члени Євросоюзу.
  • Проте, за словами джерела, одна з країн-членів, а саме Угорщина, висловила вимогу щодо внесення суттєвих змін до тексту стосовно України.
Теги за темою
Євросоюз Молдова
Джерело матеріала
loader
loader