ДБР оголосило підозру заступнику директора одного із департаментів КМДА у вимаганні хабара в автоперевізників
ДБР оголосило підозру заступнику директора одного із департаментів КМДА у вимаганні хабара в автоперевізників

ДБР оголосило підозру заступнику директора одного із департаментів КМДА у вимаганні хабара в автоперевізників

У бюро не назвали імені підозрюваного, проте матеріали справи свідчать про те, що йдеться про заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Костянтина Усова.

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру заступнику директора одного із департаментів Київської міської державної адміністрації (КМДА), якого звинувачують у вимаганні хабарів у київських автоперевізників. Підозру також оголосили приватному підприємцю, який допомагав чиновнику. Про це повідомила пресслужба ДБР.

У квітні цього року до ДБР звернулась дружина військовослужбовця, яка керувала компанію чоловіка з перевезень, що обслуговувала один із маршрутів у Києві.

«Жінка скаржилась на системний тиск з боку чиновника та погрози розірвати чинний договір на пасажирські перевезення, якщо вона не погодиться на "співпрацю". Зокрема, компанія мала щотижнево передавати чиновнику через підконтрольну фірму 40 тисяч гривень за право роботи на маршруті», — зазначили в бюро.

За словами правоохоронців, підприємця-посередника вдалося затримати одразу після отримання чергового «траншу» для чиновника.

У результаті обшуків ДБР вилучило документи та техніку.

Посадовця КМДА та підприємця підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення за одержання хабара в особливо великому розмірі. Їм може загрожувати до 10 років позбавлення волі.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

У бюро не назвали імені підозрюваного посадовця, однак матеріали справи свідчать про те, що йдеться про заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Костянтина Усова.

Напередодні ми повідомляли про те, що ДБР провело обшуки в приміщеннях КМДА та в самого Усова. У посадовця вилучили для ознайомлення телефони, компʼютер та особисті кошти. Видання «Українська правда» з посиланням на джерела стверджувало, що слідчі дії стосуються фактів вимагання посадовцем неправомірної винагороди в одного з перевізників столиці.

Згодом Усов повідомив, що попри відсутність ухвали суду про обшук, він співпрацював з органами досудового розслідування.  У коментарі «Детектору медіа» посадовець заперечив свою причетність до протизаконної діяльності.

Зазначимо, що Костянтин Усов обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень з 2021 року. З 2014 до 2019 року він був народним депутатом VIII скликання від партії «Блок Петра Порошенка», а також заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку.

До початку політичної діяльності Костянтин Усов також працював журналістом, зокрема створював матеріали для «Телекритики», «Нового каналу», «Фокусу», «Дзеркала тижня», «Комерсант-Україна», телеканалу «ТВі» та інших видань. 

У квітні 2012 року на каналі «ТВі» відбулася прем'єра спецрозслідування Костянтина Усова «Лук'янівка. Тюрма № 1» про умови перебування у Лук'янівському СІЗО. Для проведення розслідування Усов створив розгалужену по всій тюремній зоні агентурну мережу ув'язнених, які отримали мобільні телефони з відеокамерами та впродовж шести місяців надсилали короткі уривки свого життя.

У травні того ж року Усов став лауреатом премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці».

Фото: ДБР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Корупція ДБР КМДА
Джерело матеріала
loader
loader