Працювати до старості: у Мінсоцполітики пояснили, чому в українців не буде високих пенсій
Працювати до старості: у Мінсоцполітики пояснили, чому в українців не буде високих пенсій

Працювати до старості: у Мінсоцполітики пояснили, чому в українців не буде високих пенсій

Перша заступниця очільника Мінсоцполітики Дарина Марчак пояснила свою попередню пораду "працювати до останнього" та наголосила, що наразі один працюючий громадянин утримує одного пенсіонера. Однак з часом ситуація погіршуватиметься.

Українцям не варто розраховувати на високий розмір пенсії, натомість слід бути готовим працювати "до останнього". Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

За її словами, одна з основних причин такої ситуації – поступове скорочення населення України та його одночасне старіння. Як результат, вже зараз один працюючий утримує одного пенсіонера, а у майбутньому ситуація ставатиме лише гіршою.

Серед головних факторів, які впливають на ситуацію, чиновниця вказала:

1. Погіршення демографії в Україні

З початком повномасштабної війни в Україні спостерігається скорочення населення: так, коефіцієнт народжуваності впав з 1,2 дитини на одну жінку до 0,9 за норми оновлення населення 2,2. При цьому відбувається старіння української нації: 18% населення – 65+ років, а співвідношення працюючих та пенсіонерів – один до одного. При цьому вона привела порівняння з іншими країнами:

  • в Австрії співвідношення складає 1,6 до 1;
  • у Німеччині – 1,8 до 1;
  • в Іспанії – 2,2 до 1.

2. Нестача кадрів на ринку праці

У Міністерстві економік оцінили, що дефіцит на ринку праці в середньостроковій перспективі – 4,5 млн осіб. При цьому Міжнародна організація праці надає ще песимістичніші прогнози: 8,6 млн працівників протягом наступних 10 років.

3. Чинна система недосконала

Зараз в Україні діє солідарна система (перший рівень пенсійної системи) та добровільна накопичувальна (третій рівень). При цьому обов'язкові накопичувальні пенсії (другий рівень) все ще не запроваджені, хоча це – практика багатьох розвинених країн (за даними Організації економічного співробітництва та розвитку ОЕСР). А без цього неможливо отримати пенсію, що буде співставна з середнім заробітком протягом життя.

"В Україні вже почало діяти добровільне накопичувальне пенсійне страхування. Станом на сьогодні є близько 900 тис. учасників добровільних накопичувальних схем, з яких 93,3 тис. вже отримали або отримують пенсійні виплати., – впевнена Марчак.

Зазначимо, що напередодні заступниця міністра соцполітики порадила українцям "працювати до останнього" та попередила, що громадянам не варто розраховувати на великі пенсії.

3 червня стало відомо, що цього місяця пенсіонери, які працюють, в Україні автоматично отримають збільшені пенсії завдяки перерахунку, в яких буде враховано їх стаж і доходи.

Також перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак вважає, що громадянам України варто вже зараз готуватися працювати стільки, скільки буде можливо, відкладаючи кошти на життя у похилому віці.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader