Майже всі фінські компанії покинули Росію: скільки ще залишилось
Майже всі фінські компанії покинули Росію: скільки ще залишилось

Майже всі фінські компанії покинули Росію: скільки ще залишилось

Фінські компанії майже повністю припинили ведення бізнесу в Росії. Лише 2,2% компаній з Фінляндії ще знаходяться в процесі відходу з російського ринку. 30% з цих компаній планують брати участь у відновленні України.

Про це повідомила Центральна торгова палата Фінляндії за підсумками опитування менеджерів із експорту. Усього в опитуванні взяли участь 93 компанії з різних регіонів Фінляндії.

Процес виходу фінських компаній з російського ринку розпочався одразу після початку бойових дій в Україні у 2022 році. Глава міжнародного відділу палати Пяйві Пох'янхеймо пояснила, що цей процес не для всіх компаній був легким, але зараз ці процедури "майже завершені". "Більшість компаній змогли завершити вихід з Росії, незважаючи на численні складнощі", – зазначила Пох'янхеймо.

Близько 33% фінських компаній зіштовхнулися зі спробами обійти санкції проти Росії, але більшість (61%) відповіли, що таких спроб не було, а 6,5% опитаних не змогли дати чітку відповідь. До лютого 2022 року 78% фінських компаній мали бізнес у Росії, але через рік цей показник впав до 6%. Зараз 2,2% компаній продовжують процес виходу з російського ринку.

На початку 2022 року у Фінляндії налічувалося 2,2 тисячі компаній, що експортували свою продукцію до Росії, а 180 фінських компаній мали як мінімум одну дочірню компанію в РФ. З опитаних компаній, 30% планують брати участь у відновленні України, близько 33% не мають таких планів, а 37% поки що не визначилися. "Ми бачимо значний інтерес фінських компаній до відновлення України. Це важливо для майбутнього економічного розвитку нашого регіону", – додала Пох'янхеймо.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, деякі західні компанії, такі як Avon, Air Liquide та Reckitt, попри початкові плани, вирішили залишитися на російському ринку через складнощіз продажем бізнесу та стратегічні міркування. В Росії залишилося понад 2100 транснаціональних корпорацій, тоді як приблизно 1600 міжнародних компаній пішли з ринку або згорнули свою діяльність.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader