Оксана Забужко розповіла, які українські романи справили на неї найбільший вплив
Оксана Забужко розповіла, які українські романи справили на неї найбільший вплив

Оксана Забужко розповіла, які українські романи справили на неї найбільший вплив

Українська письменниця і публіцистка Оксана Забужко  оприлюднила власний рейтинг десяти українських романів ХІХ-ХХ ст, які справили найбільший вплив на саму письменницю. Рейтинг вона опублікувала на своїй Facebook-сторінці.

Топ-10 українських романів за версією Оксани Забужко:

  1. Василь Мова (Лиманський). Старе гніздо й молоді птахи.
  2. Панас Мирний. Повія.
  3. Іван Франко. Перехресні стежки.
  4. Валер’ян Підмогильний. Місто.
  5. Майк Йогансен. Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швейцарію.
  6. Юрій Яновський. Майстер корабля.
  7. Зінаїда Тулуб. Людолови.
  8. В. Домонтович. Без ґрунту.
  9. Ірина ВІльде. сестри Річинські.
  10. Емма Андієвська. Роман про добру людину.

- Мій список» ні на що не претендує, складений був суто «для себе» з романів, які я люблю і перечитувала («перечитуваність» — це мій головний обов’язковий критерій!), і я сама була приємно заскочена тим, скільки позицій у мене (виявляється!) співпало з фаховими філологами (Youtube-канал “Шалені авторки”, — ред.), - написала Забужко.

Вона додала, що якщо цей список «когось змусить сходити в бібліотеку або й відкрити нового для себе класика, — значить, таки варт було його оприлюднити!».

Оксана Забужко – письменниця, поетеса, публіцист. Її твори перекладені більш ніж 20 мовами світу. Ключовими у творчості письменниці є теми української національної ідентичності та гендеру. Роман Забужко "Польові дослідження з українського сексу" вважається першим бестселером незалежної України. У 2019 році Забужко здобула Шевченківську премію, а в липні 2023-го разом із режисером Олегом Сєнцовим удостоєна найвищої французької нагороди – ордену Почесного легіону, який отримують за військові або цивільні заслуги.

Джерело матеріала
loader
loader