Подвійна терапія UCLA виявилася ефективною для звільнення від метамфетаміну
Подвійна терапія UCLA виявилася ефективною для звільнення від метамфетаміну

Подвійна терапія UCLA виявилася ефективною для звільнення від метамфетаміну

Дослідження Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі показали, що комбінована терапія налтрексоном і бупропіоном ефективно зменшила споживання метамфетаміну учасниками дослідження протягом 12 тижнів, що свідчить про потенціал фармакологічного втручання для вирішення проблеми зростання частоти передозування.

Відповідно до результатів дослідження під керівництвом Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі клінічне випробування терапії двома препаратами для лікування розладів, пов’язаних із вживанням метамфетаміну, зменшило вживання препарату, що викликає сильну залежність, протягом 12 тижнів після початку лікування.

Учасники клінічного випробування ADAPT-2, які отримували комбінацію ін’єкційного налтрексону та перорального бупропіону пролонгованого вивільнення (NTX+BUPN), мали 27% збільшення негативних аналізів сечі на метамфетамін, що вказує на зниження споживання. Навпаки, у групі плацебо кількість негативних тестів збільшилася на 11%. Дослідження буде опубліковано в рецензованому журналі Addiction.

«Ці висновки мають важливе значення для фармакологічного лікування розладів, пов’язаних із вживанням метамфетаміну. Немає ліків, схвалених FDA, але передозування метамфетаміном значно зросло за останнє десятиліття», – сказав д-р Майкл Лі, доцент кафедри сімейної медицини в Школі медицини Девіда Геффена при Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. провідний автор дослідження.

Вживання метамфетаміну продовжує зростати протягом багатьох років у всьому світі, збільшившись з 33 мільйонів людей у ​​2010 році до 34 мільйонів у 2020 році. Смертність від передозування наркотиками підскочила в п’ять разів у США з 2012 по 2018 рік, за ними йдуть Канада та Австралія за зростанням. .

Щоб приборкати кризу, що триває, Мережа клінічних випробувань Національного інституту зловживання наркотиками (NIDA) підтримала різні випробування, включаючи дослідження ADAPT-2, щоб перевірити вплив різних фармакологічних методів лікування розладу, пов’язаного зі зловживанням метамфетаміном. ADAPT-2 проводився з 23 травня 2017 року по 25 липня 2019 року на восьми дослідницьких майданчиках, серед яких був UCLA. У ньому взяли участь 403 учасники, з яких 109 були призначені до комбінованої групи препаратів, а решта — до групи плацебо на першому етапі.

Останні висновки є другою стадією випробування в кількох місцях. Попередня стадія продемонструвала, що комбінація двох препаратів спрацювала через шість тижнів, але залишилося питання без відповіді, чи залишалося втручання ефективним протягом більш тривалого періоду.

На другому етапі дослідники провели аналізи сечі учасників на сьомому та 12-му тижнях і знову після лікування на 13-му та 16-му тижнях, порівнюючи групу, яка отримувала NTX+BUPN, із групою плацебо. Дослідники пишуть, що необхідні подальші дослідження, щоб визначити, чи ефект лікування зберігається довше, ніж 12 тижнів, і сприяє подальшому зниженню вживання метамфетаміну.

«Попередні випробування лікування розладів, пов’язаних із вживанням стимуляторів, свідчать про те, що зміна споживання відбувається поступово (що відповідає нашим висновкам), навряд чи призведе до стійкої абстиненції в типовому 12-тижневому дослідженні та залежить від тривалості лікування», — пишуть вони. «Це вимагає майбутніх клінічних випробувань для кількісної оцінки змін у застосуванні МА після 12 тижнів і для визначення оптимальної тривалості лікування цим препаратом».

Джерело матеріала
loader
loader