10 найкращих низькокалорійних сортів хліба за версією експертів з харчування
10 найкращих низькокалорійних сортів хліба за версією експертів з харчування

10 найкращих низькокалорійних сортів хліба за версією експертів з харчування

М'який і пухнастий або щільний і жувальний, існує так багато видів хліба, від яких тече слина. Для багатьох людей він є основним продуктом харчування.

Хоча існують шкідливі для здоров'я сорти хліба, наповнені непотрібними калоріями, є і низькокалорійні варіанти хліба, які більше сприяють повноцінному, здоровому способу життя. Видання eatthis.com розповідає про низькокалорійні хліби, які схвалюють дієтологи.

Хліб може містити як вуглеводи, так і калорії. З іншого боку, він, як правило, не містить достатньої кількості білків, клітковини, жирів та різних вітамінів і мінералів, яких потребує ваш організм. Хоча точна кількість цих речовин у різних видах хліба може бути різною.

"Найкращі види низькокалорійного хліба зазвичай виготовляються з цільного зерна, такого як пшениця, жито або овес. Ці види хліба містять більше клітковини і поживних речовин, ніж рафінований білий хліб, який часто є калорійним і менш поживним", – каже дієтолог Мелісса Вассерман Бейкер.

Цільнозерновий хліб

Калорійність: 265 ккал на 100 г

"Цільнозерновий хліб – чудовий варіант для тих, хто хоче зменшити споживання калорій. Він містить більше клітковини і менш калорійний, ніж білий або очищений зерновий хліб", – пояснює дієтолог Лорі Уокер.

За даними клініки Мейо, цільні зерна також містять ряд вітамінів, мінералів і поживних речовин, таких як залізо, магній, вітамін А, вітамін Е та різні вітаміни групи В. Через це цільнозернові продукти можуть допомогти вам контролювати вагу, а також кров’яний тиск і рівень холестерину.

Хліб на заквасці

Калорійність: 289 ккал на 100 г

Хліб на заквасці готується з ферментованого тіста, яке може допомогти покращити травлення та засвоєння поживних речовин. Дослідження показують, що в деяких випадках закваска може працювати так само, як пробіотик та сприяти правильному травленню.

Багатозерновий хліб

Калорійність: 251 ккал на 100 г

Коли мова йде про багатозерновий хліб, Уокер каже, що це "хороший вибір, якщо ви шукаєте низькокалорійну альтернативу з багатим смаком і текстурою".

"Будьте обережні з такими термінами, як "пшениця" або "багатозерновий", у яких не згадується відсоток. Вони звучать здорово, але, ймовірно, зроблені з частково або переважно очищеного білого борошна. Пшеничне борошно складається з 75% білого борошна і лише 25% – з цільнозернового", – порадила дієтолог Лаура Джефферс.

10 найкращих низькокалорійних сортів хліба за версією експертів з харчування

Пророщений хліб

Калорійність: 260 ккал на 100 г

Виготовлений із цільного зерна, яке справді проростає, цей хліб має найменшу кількість вуглеводів і багато клітковини.

"Пророщений хліб – це різновид хліба, виготовленого із зерна, яке було замочене, пророщене та перемелене в борошно. У ньому багато клітковини та менше калорій, ніж в інших видах хліба. Це робить його ідеальним вибором для тих, хто хоче зменшити споживання калорій, але при цьому отримує потрібну кількість поживних речовин", – каже Уокер.

Хліб з льону

Калорійність: 323 ккал на 100 г

"Лляний хліб містить від 50 до 80 калорій на шматочок білка (4–5 грамів на шматочок), 3 грами клітковини та невелику кількість здорового ненасиченого жиру, який містить льон", – розповідає дієтолог Хенкс.

Крім того, лляний хліб має високий вміст антиоксидантів і може допомогти захистити вас від низки проблем зі здоров’ям, у тому числі покращити роботу серця, а також рівень цукру та холестерину. Льон може допомогти при запорах, припливах і симптомах артриту, потенційно знижуючи ризик раку.

Англійські кекси

Калорійність: 227 ккал на 100 г

Англійські кекси є чудовою альтернативою бутербродному хлібу із загальною калорійністю лише 67 калорій на кекс. Незважаючи на те, що існують різні види англійських кексів, усі вони, як правило, містять клітковину, залізо та різноманітні вітаміни.

Обов’язково майте на увазі, що те, що ви вирішите покласти на свій англійський кекс, також вплине на кількість поживних речовин і калорій, які ви споживаєте.

10 найкращих низькокалорійних сортів хліба за версією експертів з харчування

Житній хліб

Калорійність: 259 ккал на 100 г

Дієтолог Уокер додає житній хліб до свого списку пропозицій, кажучи, що це "ще один тип низькокалорійного цільного зерна, який може сприяти зниженню ваги, забезпечуючи поживність цільного зерна".

Житній хліб містить більше мікроелементів, і його пов’язують зі здоров’ям мікробіома кишечника. Крім того, дослідження показали, що житній хліб не спричинить підвищення рівня цукру в крові так, як це може відбуватися з білим хлібом. Але він також може знизити рівень холестерину, принести користь вашій травній системі та дати відчуття ситості більше, ніж інші види хліба.

100-калорійні хлібці

Калорійність: 100 калорій на шматочок

Завдяки лише 100 калоріям на шматочок хліба легко стежити за споживанням. Хоча вам, можливо, доведеться врахувати трохи більше калорій для начинки. Звичайно, це буде того варте, якщо ви вирішите приготувати один із багатьох доступних рецептів коржика, наприклад корж з гарбуза та руколи, курячий корж з апельсинами або бальзамічний корж з яблуками.

Хмарний хліб

Калорійність: 120 ккал на 100 г

Якщо ви раніше не чули про хмарний хліб, то він готується з яєчних білків, вершкового сиру, вершків винного каменю та солі і є варіантом без борошна, який насичений білком. Інгредієнти, які використовуються для приготування хмарного хліба, означають, що він не містить глютену, а також підходить для кето- та палео-дієт.

"З точки зору поживних мікроелементів, хмарний хліб містить численні поживні речовини, яких немає в традиційному хлібі, включаючи вітамін А, вітамін D, фосфор, холін і селен. Ці поживні речовини підтримують очі, кістки, метаболізм, когнітивні функції та імунітет", – сказала дієтолог Едвіна Кларк.

Хліб Єзекіїля

Калорійність: 240 ккал на 100 г

Цей вид хліба містить близько 240 калорій на 100 грамів або лише 80 калорій на шматочок, без борошна і цукру. Однак він використовує переваги поживних речовин, які пропонують зернові культури, такі як пшениця, ячмінь, просо разом з бобовими, такими як сочевиця та соєві боби.

Раніше OBOZ.UA опублікував 6 продуктів, які допомагають схуднути.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader