G7 потужно потролив Путіна: на гроші Кремля створять фонд відновлення України
G7 потужно потролив Путіна: на гроші Кремля створять фонд відновлення України

G7 потужно потролив Путіна: на гроші Кремля створять фонд відновлення України

Країни "Великої сімки" (G7) домовилися створити фонд для підтримки України, куди направлять доходи від заморожених російських активів. Повертати кошти при цьому буде не потрібно.

Як повідомило видання Nikkei, фонд буде створений під егідою міжнародної організації, наприклад, Світового банку. Внески США, Велика Британія, Японія, Німеччина, Канада, Франція та Італія робитимуть у вигляді кредитів.

Разом з тим Україна не повертатиме отримані гроші, оскільки вони надаватимуться у вигляді пожертвувань. Кредити фонду погашатимуть коштами, отриманими з прибутків від інвестування заморожених активів. Офіційно про рішення "Групи семи" планують оголосити у спільній заяві лідерів країн-членів G7 за результатами саміту, який почнеться в Італії 13 червня.

Перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк ("Голос") назвав це гарною новиною для України. Особливо він наголосив, що виділення коштів через Світовий банк передбачає дотримання умов у вигляді реформ.

"Це саме те що потрібно. Мова йде про план США одразу дати нам 50 млрд $, а не як хотіли в ЄС по $3 млрд в рік і то не факт. Ну це вже гарна новина. Окремо подобається, що якщо через Світовий банк піде – то і вимоги по реформам будуть", – написав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Вірогідно, однією з вимог стане боротьба з корупцією, оскільки раніше міністр юстиції Німеччини Марко Бушман висловив побоювання G7 з цього приводу. Ця проблема має три негативні наслідки:

  • замість фінансування ЗСУ, це послаблює Україну в умовах боротьби з російською агресією;
  • боротьба з корупцією є необхідним кроком України на шляху її євроінтеграції;
  • корупція може завдати шкоди післявоєнному майбутньому України.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, країни G7 більше не обговорюють повну конфіскацію заморожених російських активів – незважаючи на те, що Україна наполягає на цьому. Натомість там вивчають альтернативні способи отримання фінансування із заморожених коштів

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader