На українських АЗС можуть продавати пальне з Росії: як його ввозять до країни
На українських АЗС можуть продавати пальне з Росії: як його ввозять до країни

На українських АЗС можуть продавати пальне з Росії: як його ввозять до країни

Пальне з Росії може досі потрапляти на український ринок – зокрема через Польщу. Також є ознаки його проникнення до країни через Румунію.

Про це повідомив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн. Він пояснив:

  • Україна більшу частину зрідженого газу імпортує із Польщі;
  • "Польща, у свою чергу, є найбільшим імпортером російського скрапленого газу у світі – понад 100 тис. тонн щомісяця".

За його словами, частина ж цього автогазу – зі зміненими документами – потрапляє на український ринок. А ще одна частина заміняє ті обсяги LNG, які Польща ввозить до України.

"Може скраплений газ у нас українського виробництва? Ні. Скажу більше, що він не тільки імпортний, там в ньому багато російського газу. І це, тому що він йде з Польщі переважно, Польща імпортує російський скраплений газ", – розповів експерт OBOZ .UA.

Крім того, наголосив він, існує ймовірність, що російське пальне може потрапляти до України ще через одну сусідню країну. Йдеться про Румунію. Як пояснив Куюн, говорити про це дозволяє ціна ресурсу – яка не відповідає ринковій

"Ми спостерігаємо партії, які реалізуються за цінами, яких на ринку немає. Таке може бути тільки в одному випадку - це торгівля російським пальним", – припустив він. Зазначивши при цьому: російський скраплений газ "за ціною на 15-20% дешевший за неросійський".

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше депутати Верховної Ради з третьої спроби ухвалили в першому читанні законопроєкт про підвищення акцизів на всі види пального. Щоправда, основний варіант документа нардепи провалили та затвердили альтернативну версію з нижчими фінальними акцизами на автогаз. Зміни вплинуть на ціни на АЗС.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader