Столтенберг знайшов компроміс із Угорщиною за допомогою НАТО Україні
Столтенберг знайшов компроміс із Угорщиною за допомогою НАТО Україні

Столтенберг знайшов компроміс із Угорщиною за допомогою НАТО Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Угорщина не буде брати участь у майбутніх рішеннях альянсу стосовно України, проте і не стане їх блокувати.

Під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Будапешті, Столтенберг повідомив, що на саміті НАТО очікується схвалення провідної ролі в координації та наданні допомоги Україні у сфері безпеки та навчанні, а також довгострокового фінансування військової підтримки.

Столтенберг зазначив, що Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО, і він прийняв цю позицію. Було досягнуто домовленості, що угорський персонал та фінанси не будуть залучені до цієї діяльності, але Угорщина не буде проти цих зусиль і дозволить іншим союзникам просуватися вперед.

Віктор Орбан, у свою чергу, зауважив, що позиція Угорщини щодо війни Росії проти України відрізняється від більшості союзників, але Угорщина визнає наявність різних думок у НАТО.

Він підкреслив, що Угорщина не має намірів блокувати будь-які рішення альянсу, які можуть відрізнятися від її аналізу ситуації.

Орбан також повідомив, що Угорщині було надано гарантії щодо неучасті в операціях за межами території НАТО, особливо коли йдеться про війну Росії проти України. Угорщина не надаватиме фінансування, персонал чи територію для залучення в цю війну.

Столтенберг висловив задоволення досягнутою домовленістю, яка дозволить союзникам НАТО схвалити рішення щодо України, враховуючи позицію Угорщини про неучасть у них.

Джерело матеріала
loader
loader