Нацбанк опустив облікову ставку: що буде з відсотками за кредитами та депозитами в Україні
Нацбанк опустив облікову ставку: що буде з відсотками за кредитами та депозитами в Україні

Нацбанк опустив облікову ставку: що буде з відсотками за кредитами та депозитами в Україні

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку з 13,5% до 13% – вже всьоме з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Регулятор розраховує, що таке послаблення монетарної політики не спричинить сильного зниження ставок за депозитами. Фахівці прогнозують зниження прибутковості вкладів у гривні максимум на 0,5%. А кредити, за їхніми словами, навряд чи стануть значно доступнішими.

Рішення набуде чинності з 14 червня, повідомляє пресслужба НБУ. "Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки ", – зазначили в регуляторі.

Як відзначають аналітики профільного порталу "Мінфін", в результаті прибутковість за новими депозитами фізосіб та вкладами компаній у гривні просяде в межах на 0,25-0,5% річних залежно від термінів розміщення. Тоді прибутковість за депозитами у гривні, за підрахунками експертів, залежно від процентної політики банку становитиме:

  • на 3 місяці – від 7,5 до 13,5% річних;
  • на 6 місяців – від 8,5% до 13,25% річних;
  • на 9 місяців – від 9,5 до 13% річних;
  • на рік та більше – від 10% до 14% річних.

Зниження ставок за кредитами, на думку аналітиків, не перевищить 0,5%. Більше зниження, за їхніми словами, малоймовірне, оскільки "всі небезпеки кредитів для фінансистів зберігаються".

У НБУ, втім, розраховують на покращення кредитних умов. "Ще один крок щодо зниження облікової ставки узгоджується зі збереженням захисту гривневих заощаджень від інфляції і водночас сприятиме подальшому пожвавленню кредитування, що важливо для відновлення економіки", - зазначають у регуляторі.

Це вже всьоме, коли Нацбанк знижує "обліковку" за час повномасштабної війни. Перший раз це сталося наприкінці липня-2024 (з 25 до 22%), після – у вересні (до 20%), наприкінці жовтня (до 16%), потім з 15 грудня-2023 (до 15%), а після у березні-2024 (до 14,5%) та квітні-2024 (до 13%).

Базовий сценарій прогнозу НБУ припускав зниження облікової ставки до 13% у 2024 році. Однак у Нацбанку запевняють, що готові адаптувати монетарну політику у разі зміни балансу ризиків для інфляції та валютного ринку.

Доповнюється

Джерело матеріала
loader
loader