Землю сколихнуть нові магнітні коливання: як зменшити вплив бурі
Землю сколихнуть нові магнітні коливання: як зменшити вплив бурі

Землю сколихнуть нові магнітні коливання: як зменшити вплив бурі

На зворотній стороні Сонця пляма за номером AR3664 спричинила сонячний спалах класу М. Через це фахівці прогнозують магнітні бурі на Землі.

Як зазначає Spaceweather, новий вибух на Сонці не обов'язково спровокує магнітну бурю на Землі, оскільки коронарний викид було спрямовано у зворотньому від нашої планети напрямку. Водночас за даними Meteoagent, на Землі 14-15 червня буде геомагнітний шторм середнього ступеню.

Зокрема, за К-індексом зазначені два дня на Землі буде чотирибальна магнітна буря. А вже 16 та 17 червня вплив сонячного вітру на Землю знизиться до норми.

Землю сколихнуть нові магнітні коливання: як зменшити вплив бурі

У чому причина бур

За даними NOAA Space Weather Prediction Center, AR3664 є активною сонячною плямою 25-го сонячного циклу. Вона спричинила коронарний викид, коли наближалася до західного краю Сонця.

Її сусідка AR3663 проявляє надактивність з початку травня (вона спричинила більше великих та звичайних сонячних спалахів, ніж будь-яка інша сонячна пляма за останні сім років). У свою чергу AR3664 з початку потосчного місяця збільшилась більш ніж удвічі, ставши однією з найбільших сонячних плям в цьому сонячному циклі.

Що таке К-індекс

Землю сколихнуть нові магнітні коливання: як зменшити вплив бурі

Це глобальний індекс геомагнітної активності, який базується на 3-годинних вимірюваннях наземних магнітометрів по всьому світу. Кожна станція відкалібрована відповідно до своєї широти і повідомляє певний К-індекс в залежності від геомагнітної активності, виміряної в місці розташування магнітометра.

Проте існує і загальний для всієї планети індекс геомагнітних бур – Kp-індекс або планетарний К-індекс. Саме він і вказується у даних Мeteoagent.

Що таке сонячний вітер та магнітна буря

Геомагнітні бурі – це збурення магнітного поля Землі через спалахи у короні Сонця. Навколо нашої планети є магнітосфера (вона, до речі, є далеко не у кожного небесного тіла). Це своєрідний захист від сонячної радіації. Після спалаху у короні Сонця так званий сонячний вітер досягає Землі і починає сильніше тиснути на магнітну оболонку нашої планети.

Зазвичай тиски магнітосфери планети і сонячного вітру постійні і рівні. Проте під час спалахів на Сонці зростає швидкість сонячного вітру, відповідно, зростає і його тиск на магнітосферу Землі. Коливання таких тисків і є геомагнітною бурею.

Що робити під час бур

Під вплив геомагнітних збурень потрапляють метеочутливі і метеозалежні люди. Погіршення самопочуття у таких людей деякі медики пояснюють тим, що при коливаннях магнітного поля сповільнюється капілярний кровообіг і настає кисневе голодування тканин.

Саме тому зміна магнітного поля Землі може привести до підвищення тиску, головного болю, зниження працездатності і загострення хронічних захворювань.

Медики радять захищатись від магнітних бур не лише метеочутливим, а всім людям. Перш за все варто на певний час змінити свій режим дня з тим, щоб можна було добре висипатися.

Особливу увагу треба приділити раціону і відмовитися від жирної і гострої їжі, алкоголю, кави. Навпаки, рекомендується включити в раціон трав’яні чаї і пити більше води.

Також медики рекомендують відмовитися від важких фізичних навантажень, замінити силові тренування прогулянкою на свіжому повітрі.

Як повідомляв OBOZ.UA, потужна магнітна буря накрила Землю в останні дні весни. Вона почалася в четвер, 30 травня, а в п'ятницю, 31 травня, набула нової сили.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader