Енергетичний колапс загрожує м'ясу та яйцям: може вдарити по кишені покупців
Енергетичний колапс загрожує м'ясу та яйцям: може вдарити по кишені покупців

Енергетичний колапс загрожує м'ясу та яйцям: може вдарити по кишені покупців

Постійні відключення електроенергії загрожують не лише виробництву продукції птахівництва, а й усієї галузі та продовольчої безпеки країни.

Про це заявив виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

За його словами, відключення на птахофабриках можуть тривати від 7 до 10 години на день, що залишає їх без електрики на більшу частину доби. Інкубація та вирощування курей-несучок потребує постійного дотримання технологічних умов протягом чотирьох місяців, що неможливе без стабільного електропостачання.

птахофабрика, скріншот з відео
птахофабрика, скріншот з відео

Використання резервних джерел живлення збільшує собівартість продукції та підвищує ризик втрат через можливі збої.

Виробництво м'яса птиці також потребує стабільного електропостачання на всіх етапах: від інкубації до забою, переробки та доставки готової продукції. Хоча деякі потужності з вирощування птиці забезпечені альтернативними джерелами харчування, виробництво комбікормів залежить від постійної напруги, яку не можуть забезпечити дизель-генератори.

Крім того, торгівля страждає від скорочення замовлень та псування продукції, що знижує споживання та негативно позначається на цінах. У таких умовах виробники переглядають плани з посадки, що призведе до скорочення обсягів виробництва, експорту та податкових надходжень.

Курятина, кадр з відео
Курятина, кадр з відео

Як відключення відіб'ються на цінах?

За останні два місяці різко зросли ціни на зернові та олійні культури, що становить 65-70% собівартості яєць та м'яса птиці. Це підвищення ціни сировину змушує виробників підвищувати оптові ціни.

Підвищення тарифів на електроенергію та акцизів на пальне лише збільшить витрати на виробництво, що призведе до подальшого зростання цін на продукцію.

Також наш портал повідомляв, що з підвищення тарифів у розпалі: для частини українців подорожчали ще дві послуги.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що муло від 12 грн: супермаркети оновили ціни на картоплю, капусту, буряк, моркву та цибулю.

Вам варто знати, коли можуть підняти тариф на електроенергію

Джерело матеріала
loader
loader