За час повномасштабного вторгнення Україна не зверталася по допомогу за донорською кровʼю - МОЗ
За час повномасштабного вторгнення Україна не зверталася по допомогу за донорською кровʼю - МОЗ

За час повномасштабного вторгнення Україна не зверталася по допомогу за донорською кровʼю - МОЗ

Україна жодного разу з початку повномасштабного вторгнення не зверталася до міжнародних партнерів по допомогу з постачання крові чи її компонентів.

Про це на брифінгу сказав перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров, передає кореспондент Укрінформу.

"Ніхто з наших партнерів не очікував, що Україна може втримати виклик війни, виклик суттєвого зростання потреби в крові, але за два роки повномасштабної війни проблем з нестачею цільної крові або препаратів крові ми не відчуваємо. Завдяки злагодженій роботі гематологів, всіх, хто стає донорами, ми спроможні забезпечити наші військові підрозділи і цивільну медицину якісними препаратами крові. Донація зросла", - сказав Сергій Дубров.

Як додав на брифінгу голова Українського центру транспланткоординації Дмитро Коваль, за цей час Україна не отримала з-за кордону жодного компонента крові. Водночас, за його словами, є порядок отримання донорської крові з-за кордону, напрацьовані відповідні механізми з партнерами, і у разі необхідності допомога у вигляді донорської крові буде надана.

Також, як зауважив Коваль, зараз держава на рівні МОЗ окрім приведення у відповідність до законодавства ЄС нормативних документів у сфері системи крові, також працює над створенням єдиної електронної інформаційної системи, яка має враховувати потреби всіх учасників системи крові, починаючи від лікарень, госпіталів і завершуючи центрами крові.

"Ця система є унікальною, подібних сьогодні у світі не існує. Це відбувається у тому числі і за підтримки Європейської комісії, яка реалізує технічну допомогу Україні, з приводу впровадження цих вимог", - сказав Коваль.

Він закликав громадян ставати донорами на регулярній основі і протягом року робити 3-4 донації. За його словами, це дозволяє забезпечити незнижувальний запас крові.

Як повідомляв Укрінформ, щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові.

У 2024 році Всесвітній день донора проходить під гаслом «20 років благодійництва: дякуємо донорам крові!». Це гасло було обрано, тому що 20 років тому під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я міністри охорони здоров’я різних країн ухвалили спільне рішення про підтримку добровільного донорства крові і оголосили 14 червня - Всесвітнім днем донора.

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader