Кредитори відмовилися від плану України з реструктуризації боргу: чи чекати на дефолт
Кредитори відмовилися від плану України з реструктуризації боргу: чи чекати на дефолт

Кредитори відмовилися від плану України з реструктуризації боргу: чи чекати на дефолт

Враховуючи вимоги кредиторів, щоб Україна вже у серпні-2024 почала повертати борги, Міністерство фінансів публічно запропонувало інвесторам умови реструктуризації 13 серій єврооблігацій. Наразі угода щодо відстрочки виплати близько $20 млрд не досягнута через відмову кредиторів. Однак міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що переговори буде продовжено, і очікує досягнення угоди у строк – до 1 серпня. Слід розуміти, що загроза дефолту України майже нульова, оскільки кредитори також не зацікавлені у цьому сценарії.

Так, 17 червня Кабінет міністрів публічно запропонував інвесторам умови реструктуризації єврооблігацій України, повідомили у Мінфіні. "17 червня уряд України публічно повідомив, що з 3 по 14 червня Україна проводила закриті зустрічі з представниками Комітету власників єврооблігацій, до складу якого входять великі інституційні та інші довгострокові інвестори, які володіють близько 20% єврооблігацій України. Метою зустрічей було обговорення умов реструктуризації єврооблігацій України, яка має відбутися до 1 серпня 2024 року, збір відгуків від ринку та узгодження структури, яка була б задовільною для всіх сторін та дозволила Україні досягти боргової стійкості відповідно до вимог програми МВФ", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що умови реструктуризації запропоновано на основі базового макроекономічного сценарію МВФ. Пропозиція України полягає в обміні всіх 13 серій єврооблігацій або на серію інструментів з фіксованим доходом (прості облігації) та державні деривативні інструменти (варіант 1) або на серію простих облігацій (варіант 2).

За розрахунками Мінфіну обидва варіанти передбачають номінальне зниження держборгу України на 25-60% залежно від темпів відновлення країни протягом періоду дії програми з МВФ. Це 2027 рік.

Як зазначає Reuters, через те, що угоди ще не було досягнуто, номіновані в доларах єврооблігації України 17 червня впали на 1,7 цента. При цьому короткострокові облігації торгувалися на "проблемних" рівнях 25-30 центів.

За даними агентства, власники облігацій заявили, що пропозиція України вимагала списання, яке було "значно більше" 20% очікуваних ринками. Вони додали, що ця пропозиція "може завдати істотних збитків майбутній базі інвесторів України та поставити перед собою основну мету – повернутися до ринків капіталу за першої можливості".

Офіційні переговори України з власниками облігацій тривають майже два тижні. Протягом наступних тижнів уряд України проведе консультації з власниками єврооблігацій за межами Комітету власників єврооблігацій та збере відгуки від ширшої спільноти інвесторів щодо структури угоди та інструментів, заявили в міністерстві. Досягнення домовленості з інвесторами щодо умов реструктуризації очікується до 1 серпня 2024 року.

Як уже пояснював у коментарі OBOZ.UA експерт з міжнародної економіки Іван Ус, дефолт України в серпні оголошуватися не буде. По-перше, тому що переговори про держборг щодо євробондів ще не завершено і є великі шанси домовитися про реструктуризацію. По-друге, тому що партнери України й самі зацікавлені у тому, щоб не допустити дефолту країни.

Відповідно, навіть якщо за боргами доведеться платити, Україна зможе залучити кошти для цього. "Наші партнери, які допомагають Україні, теж зацікавлені в тому, щоб Україна не оголошувала дефолт. Вся фінансова архітектура світу – Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, інші інституції – створена для того, щоб не було дефолтів... Я не чекаю на дефолт України просто тому, що наші партнери не дадуть дефолту України відбутися", – наголосив Ус.

Як повідомляв OBOZ.UA, держборг України перевищив 6 трлн грн, що є історичним рекордом. У валютному еквіваленті сума становить 151,5 млрд доларів. Проте, за словами фахівців, ситуація залишається контрольованою. Питання виплати основного масиву боргів вирішуватиметься вже після закінчення війни, і є надія, що Росія понесе фінансову відповідальність.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader