В Україні пенсіонери через суд зобов'язали сина із ЗСУ платити їм довічну пенсію: що зобов'язані дорослі діти
В Україні пенсіонери через суд зобов'язали сина із ЗСУ платити їм довічну пенсію: що зобов'язані дорослі діти

В Україні пенсіонери через суд зобов'язали сина із ЗСУ платити їм довічну пенсію: що зобов'язані дорослі діти

Вінницький міський суд Вінницької області зобов'язав військовослужбовця ЗСУ платити своїм батькам довічну пенсію(аліменти). Вони подали в суд против сина через те, що їм не вистачало власних пенсій, а закон зобов'язую дорослих дітей допомагати непрацездатним батькам. 

Про це йдеться в рішенні суду по справі 127/751/24. Розмір пенсії матері становить 2760 грн, батько, який має інвалідність, отримує пенсію в розмірі 3669 грн. Цих коштів подружжю не вистачає. 

"Позивачі вказують, що значна частина їх доходу, який складається з пенсії, витрачається на оплату комунальних послуг", – йдеться в матеріалах справи. Відповідач (їх син) є військовослужбовцем та проходить військову службу, відтак "має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання непрацездатних батьків". 

"За таких обставин позивачі просили стягнути на користь кожного з них аліменти на їх утримання по 1/6 частині з усіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, починаючи з дати звернення до суду та довічно", - йдеться в матеріалах справи. 

Суд розглянув вимоги позивачів, однак вирішив зменшити розмір аліментів. Батько та мати будуть отримувати від сина по 1/12 свого доходу довічно. Так, з зарплати, наприклад, в 50 тис. грн батькам необхідно буде віддавати 8,33 тис. грн (по 4,16 тис. грн кожному).

Повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх батьків за двох умов:

  • батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідно до закону);
  • батьки потребують матеріальної допомоги (особи, які не мають можливості забезпечити своє гідне існування через відсутність пенсії або її низького розміру).

Раніше OBOZ.UA докладно писав про те, чому в Україні більшість 60-річних невдовзі не зможуть отримати пенсію вчасно. Це пов'язано з поетапним підвищенням вимоги до стажу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader