Найбільший шторм у Сонячній системі: вчені з'ясували, коли він виник на Юпітері
Найбільший шторм у Сонячній системі: вчені з'ясували, коли він виник на Юпітері

Найбільший шторм у Сонячній системі: вчені з'ясували, коли він виник на Юпітері

Одна з найголовніших особливостей Юпітера — це Велика червона пляма. Виявилося, що цей шторм не такий старий, як передбачалося.

Вважається, що вперше Велику червону пляму виявив 1665 року астроном Джованні Кассіні. Але досі астрономи сперечаються про те, чи існує цей гігантський атмосферний вихор на Юпітері так довго. Можливо астрономи спостерігали в різний час різне явище? Автори дослідження, опублікованого в журналі Geophysical Research Letters, вважають, що насправді Велика червона пляма існує набагато менше часу, ніж передбачалося, пише ScienceAlert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Велика червона пляма являє собою гігантський антициклонічний шторм в атмосфері Юпітера, розмір якого більший, ніж розмір Землі. Швидкість вітру там перевищує 400 км/год. Її історія, як і те, як вона сформувалася, залишається загадкою.

Велика червона пляма являє собою гігантський антициклонічний шторм в атмосфері Юпітера, розмір якого більший, ніж розмір Землі
Фото: вселенная

Перші спостереження за цим атмосферним явищем належать до другої половини 17 століття. Велику червону пляму спостерігали астрономи аж до 1713 року. Але до 1830 року її більше не бачили відтоді. Чітка атмосферна структура була більш точно описана якраз саме в той час. Одні вчені вважають, що насправді це одне й те саме атмосферне явище, а інші вважають, що ні.

Автори дослідження об'єднали історичні записи з комп'ютерним моделюванням, щоб з'ясувати історію походження Великої червоної плями на Юпітері і те, скільки їй насправді років.

Велика червона пляма вважається найбільшим і найдовгоживучішим атмосферним вихором у Сонячній системі. У 1879 році довжина плями становила 39 000 км, а відтоді вона скоротилася до 14 000 км. Пляма також стала більш округлою. Автори дослідження вважають, що насправді в 17, 18 і 19 столітті астрономи спостерігали різні атмосферні явища, які не є однією і тією ж Великою червоною плямою.

Уперше максимально детально цю структуру допомогли розглянути зображення апарата "Вояджер-1", які він зробив 1979 року з відстані 9 млн км від Юпітера
Фото: NASA

Уперше максимально детально цю структуру допомогли розглянути зображення апарата "Вояджер-1", які він зробив 1979 року з відстані 9 млн км від Юпітера. Починаючи з 2016 року ще більш подібні знімки цього явища неодноразово робив апарат "Юнона", зокрема з відстані 8000 км від Юпітера. Завдяки новим даним вдалося з'ясувати, що атмосферний вихор не є дуже глибоким і його вертикальна долина становить приблизно 500 км.

В атмосфері Юпітера є вітри, які дмуть у напрямках на різних широтах. На північ від Великої червоної плями дмуть вітри в західному напрямку, і їхня швидкість становить 180 км/год. На південь від плями вітри дмуть у протилежному напрямку зі швидкістю 150 км/год. За допомогою моделювання вчені вивчили різні сили, які можуть викликати появу Великої червоної плями за таких обставин. Але один відомий механізм, як показало дослідження, не міг призвести до цього. Дійсно антициклонічні шторми можуть виникати в такому випадку, але вони не схожі на нинішню Велику червону пляму.

В атмосфері Юпітера є вітри, які дмуть у напрямках на різних широтах. На північ від Великої червоної плями дмуть вітри в західному напрямку і їхня швидкість становить 180 км/год. На південь від плями вітри дмуть у протилежному напрямку зі швидкістю 150 км/год. За допомогою моделювання вчені вивчили різні сили, які можуть спричинити появу Великої червоної плями за таких обставин
Фото: NASA

Подальше моделювання дало більше підказок щодо формування атмосферного вихору. Відомо, що вітри Юпітера мають нестабільність, яка називається Південним тропічним збуренням. Коли вчені внесли цей параметр у моделювання, то виник антициклонічний шторм, дуже схожий на Велику червону пляму.

Моделювання показало, що з часом пляма обертається швидше, оскільки вона стискається і стає більш компактною. Оскільки зараз атмосферний вихор має саме такий вигляд, то вчені зупинилися на такому поясненні його походження.

Учені вважають, що спостережуваний процес формування Великої червоної плями насправді розпочався не раніше, ніж у середині 19 століття, коли вона була більшою, ніж зараз. Таким чином цій відмітній особливості Юпітера десь приблизно 150 років.

Як уже писав Фокус, зараз Земля технічно не обертається навколо Сонця. Жодних приводів для паніки немає, адже з нашою планетою, і тим більше з нашою зіркою, нічого не сталося. Це просто фізика.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader