На енергетику України дадуть 1 млрд доларів: кошти "зібрали" за тиждень
На енергетику України дадуть 1 млрд доларів: кошти "зібрали" за тиждень

На енергетику України дадуть 1 млрд доларів: кошти "зібрали" за тиждень

За останній тиждень, після 10 червня 2024 року, міжнародні партнери України оголосили про підтримку української енергосистеми близько 1 млрд дол. Найбільше надходжень очікується від США – сумарно 824 млн дол.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну 18 червня. Так, за його словами, до оголошеного за останній тиждень пакету підтримки для української енергосистеми увійшли:

  • 500 млн дол. від США через USAID;
  • 324 млн дол. від США – кошти із уже затвердженої допомоги, переспрямовані на відновлення енергетичної інфраструктури;
  • 74 млн дол. від Норвегії, частина цих грошей піде на ремонти енергооб'єктів у Харкові та області;
  • 14,5 млн дол. від Канади.

Крім того, Шмигаль нагадав, що у червні-2024 Україна очікує надходження 1,9 млрд євро в рамках Ukraine Facility – рекордної програми допомоги та від ЄС. Крім того, після затвердження Виконавчою радою МВФ четвертого перегляду програми розширеного фінансування очікується виділення ще 2,2 млрд доларів.

"З початку року Україна вже залучила 11,8 млрд дол. зовнішнього фінансування. Розраховуємо, що подальша підтримка буде прогнозованою та стабільною", – наголосив Шмигаль.

У свою чергу, нардеп Ярослав Железняк ("Голос") раніше пояснив: 50 млрд доларів, які Україна отримає від країн G7 ("Великої сімки"), фактично врятували країну від фінансової прірви, в якій вона могла опинитися в 2025 році. Адже на момент ухвалення рішення для успішного проходження наступного року Україні не вистачало 10-15 млрд доларів. Справа в тому, що на 2025 рік Україна мала:

  • близько 3 млрд. доларів фінансування від МВФ;
  • 12,5 млрд євро від ЄС;
  • "по кілька мільярдів від інших держав" – причому без чітких домовленостей.

"А потреба на зовнішнє фінансування – десь 32-35 млрд доларів. І ось цю різницю в 10-15 млрд доларів було досі покривати нема чим. А зараз є. Це рішення нас просто врятувало від фінансової прірви наступного року", – констатував нардеп.

Як повідомляв OBOZ.UA, повертати кредит Україні від країн G7, по суті, буде Росія. Кредитори отримуватимуть гроші за рахунок прибутку від заарештованих активів Росії в ЄС, США та країнах-партнерах.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader