Українцям дали покрокову інструкцію, як оформити лікарняні виплати
Українцям дали покрокову інструкцію, як оформити лікарняні виплати

Українцям дали покрокову інструкцію, як оформити лікарняні виплати

Тимчасова втрата працездатності - це період непрацездатності людини внаслідок захворювання, травми чи інших причин (вагітність, пологи, карантин тощо), що має тимчасовий характер до відновлення працездатності. Факт тимчасової непрацездатності працівників підтверджується лікарняним листом.

Як повідомляє "Хвиля", у Пенсійному фонді України розповіли про алгоритм виплат за лікарняними листами.

У ПФУ зазначили, що для отримання допомоги застрахованим особам потрібно виконати кілька кроків:

  • Звернутися до лікаря для встановлення факту тимчасової непрацездатності
  • Лікар за результатами огляду створює у Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров'я медичний висновок про тимчасову втрату працездатності застрахованої особи.
  • На підставі цього висновку в Електронному реєстрі лікарняних листів формується листок непрацездатності (ЛН) за наявності інформації про застраховану особу у Реєстрі застрахованих осіб загальнообов'язкового державного соціального страхування.
  • Роботодавець отримує ЛН того ж дня його створення у своєму кабінеті страхувальника на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. На цьому етапі лікарняний виконує лише інформаційну функцію.

Таким чином, видача та реєстрація лікарняних листів відбувається в електронному вигляді. Це дозволяє оперативно збирати відомості про тимчасову непрацездатність працівників для подальших розрахунків належних їм виплат за період хвороби.

Раніше стало відомо, як старіння нації вплине на пенсію українців.

Джерело матеріала
loader
loader