Зеленський підписав закон, що затверджує сертифікати на придбання книг для молоді
Зеленський підписав закон, що затверджує сертифікати на придбання книг для молоді

Зеленський підписав закон, що затверджує сертифікати на придбання книг для молоді

Володимир Зеленський підписав закон N11251, яким затверджується механізм отримання молоддю сертифікатів на книжки. Про це у своїй Фейсбук-сторінці повідомила заступник голови фракції «Слуга Народу» Євгеній Кравчук.

- Вже цього року українці, яким починаючи з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років, отримають сертифікат в Дії на суму 908 грн на електроні, паперові, аудіальні (для осіб з порушенням зору) книжки, - зазначила Кравчук.

За її словами, виділенні гроші з рахунків читаючої молоді перейдуть на підтримку українських видавців.

- Як-то кажуть, всім буде щастя і юні українці отримають книжки українською мовою за власним вибором і видавництва за попередніми підрахунками зможуть за ці гроші видати додатково 1,5 - 2 млн примірників, - наголосила Кравчук.

Вона додала, що після уточнень в законі також запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень.

- В законі надано чіткий порядок надання субсидій: список документів (+ тепер можна буде подавати належно завірені копії), зазначено строки розгляду заяв (10 днів) та оприлюднення результатів (5 днів). Всі ці речі вже передбачені в бюджеті, додаткових витрат з державної казни не буде, - підсумувала Кравчук.

  • 26 січня т. в. о. міністра культури і інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що у «Дії» в майбутньому з’явиться програма підтримки молоді, що читає, яка буде передбачати наявність сертифіката на придбання книг. 
  • У грудні 2023 року стало відомо, що в Україні буде створений реєстр видавців та всеукраїнської цифрової електронної бібліотеки. Наразі ведеться робота над його складанням. 

 

 

 

Джерело матеріала
loader