Величезна чорна діра з раннього Всесвіту збила з пантелику вчених: такого не може бути
Величезна чорна діра з раннього Всесвіту збила з пантелику вчених: такого не може бути

Величезна чорна діра з раннього Всесвіту збила з пантелику вчених: такого не може бути

Надмасивна чорна діра, що виникла всього через 760 млн років після Великого вибуху, кидає виклик теорії утворення таких об'єктів.

Занадто швидке, ніж очікується, формування надмасивних чорних дір у ранньому Всесвіті продовжує спантеличувати астрономів. Нове відкриття, яке вчені зробили за допомогою космічного телескопа Вебб, ще більше посилило цю загадку. Виявлена величезна чорна діра кидає викликів моделям створення таких об'єктів у Всесвіті. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Astronomy, пише Interesting Engineering.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За допомогою телескопа Вебб астрономи виявили новий квазар, який виник через 760 млн років після Великого вибуху. Він отримав назву J1120+0641. Це один із найбільш ранніх квазарів у Всесвіті, відомих астрономам.

Квазарами є одні з найяскравіших об'єктів у космосі, які створюють центральні надмасивні чорні діри галактик. Навколо них утворює акреційний диск із речовини, яку поглинає чорна діра. Саме ці диски випускають дуже сильне випромінювання, а також з них виходять релятивістські струмені з плазми, які можуть впливати на всю галактику. Ці струмені складаються з речовини, яку чорна діра не поглинає. Квазар J1120+0641 має ці властивості.

За словами вчених, властивості цього квазара дивовижним чином схожі на ті, що мають більш сучасні квазари. Це відкриття кидає виклик теоріям про найбільш ранні стадії еволюції Всесвіту та формування надмасивних чорних дір.

Автори вказують на те, що цей квазар "шокуюче нормальний" і відомі подібні до нього об'єкти з раннього Всесвіту не показують ознак будь-яких відмінностей від квазарів, що виникли за всю історію космосу.

За словами вчених, властивості цього квазара дивовижним чином схожі на ті, що мають більш сучасні квазари. Це відкриття кидає виклик теоріям про найбільш ранні стадії еволюції Всесвіту та формування надмасивних чорних дір
Фото: NASA

Це дослідження знову показує, що існує проблема з розумінням формування надмасивних чорних дір у ранньому Всесвіті. Існуючі теорії припускають, що чорним дірам потрібно кілька мільярдів років для того, щоб набути неймовірно величезної маси за рахунок поглинання матерії або зіткнення чорних дір меншого розміру. Але надто швидка поява надмасивних чорних дір за кілька сотень мільйонів років після Великого вибуху припускає наявність альтернативного процесу їхнього формування, який поки що не можуть пояснити астрономи.

За словами вчених, нове відкриття спростовує теорію про те, що ранні надмасивні надмасивні чорні діри змогли набрати величезну масу тільки за рахунок поглинання матерії. Існував якийсь особливий механізм, який давав змогу цим чорним дірам зібрати набагато більше маси, ніж викидалося з аккреційного диска.

Оскільки акреційний диск квазара J1120+0641 такий самий, як і в багатьох інших квазарів, що недавно утворилися, навколо нього просто не було достатньо матерії, щоб повільно вирости в надмасивну чорну діру. Вчені вважають, що це відкриття може підтвердити теорію про те, що ранні чорні діри спочатку були дуже масивними.

Згідно з цією теорією, перші чорні діри, що мають велику масу, з'явилися внаслідок стиснення під дією гравітації величезних газових хмар. Так само з'являються і зірки, але припускають, що в такий самий спосіб могли бути створені й надмасивні чорні діри в ранньому Всесвіті.

Як уже писав Фокус, у центрі Чумацького Шляху виявлено загадковий об'єкт, який випускає радіосигнали. Вчені виявили аномалію під час вивчення центру нашої галактики і цей об'єкт не схожий ні на що відоме науці.

Також Фокус писав про нове дослідження, яке припускає, що навіть після смерті зірок, навколо них можуть залишитися планети, де потенційно може виникнути життя. Вчені навели свої аргументи на користь цієї теорії.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader