Єврокомісія запровадить "екстренне гальмування" на низку українських товарів
Єврокомісія запровадить "екстренне гальмування" на низку українських товарів

Єврокомісія запровадить "екстренне гальмування" на низку українських товарів

Єврокомісія запровадить "екстренне гальмування" на низку українських товарів

Раніше мито повернули на овес, тепер планують обмежити ввезення українських яєць та цукру.

Єврокомісія розглядає можливість найближчим часом запровадити ввізне мито на українські яйця та цукор. Про це повідомляють європейські ЗМІ.

Нагадаємо, що це буде не перше рішення проти українських товарів. Днями ЄК вирішила, що починаючи з 19 червня поточного року та до 5 червня 2025 року український овес імпортуватиметься до країн Євросоюзу в рамках тарифної квоти, що діяла до війни (з 2016 року) між двома сторонами. Повторне запровадження цієї тарифної квоти зумовлене результатом перегляду автономних торгових заходів (АТМ), які діють з 6 червня 2024 року.

Яйця

Як повідомляє Euronews, імпорт українських яєць уже на рівні ліміту на постачання до ЄС. Тому, швидше за все, ЄК поверне ввізне мито на цю українську продукцію протягом наступних двох тижнів.

Видання пише, що нова схема вільної торгівлі, яка набула чинності 6 червня, включає автоматичний захисний механізм. Його метою є захист окремих "чутливих" європейських секторів, таких як яйця, птиця, цукор, кукурудза, лущене зерно, овес і мед, від різкого зростання імпорту внаслідок скасування квот та мит.

Зазначається, що ЄК має право задіяти "екстренне гальмування" і знову ввести тарифні квоти на імпорт певних товарів з України, якщо їх обсяги будуть вищими за середній показник імпорту за період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Цукор

Імпорт цукру також перевищує межу екстреного гальмування.

Однак Люк Верне з аналітичного центру FarmEurope раніше розповідав Euronews, що частина українського цукру, що надходить до ЄС, може мати статус внутрішньої переробки – імпортується для реекспорту – що може вплинути на оцінку Комісії.

Якщо ж буде досягнуто тригерного рівня і для цукру, тарифи будуть повторно активовані протягом максимум 14 днів.

Нещодавно Україна встановила рекорд експорту цукру в 108 000 тонн у травні, тому що цукрові буряки почали розглядати як хороший варіант диверсифікації для виробників зерна країни. За даними Національної асоціації цукровиків України (Укрцукор), Київ експортує до ЄС 65% цукру.

Нагадаємо, що Євросоюз продовжив безмитну торгівлю з Україною, але на вимогу Франції та Польщі ввів запобіжник для захисту європейських аграріїв.

Джерело матеріала
loader