ПФУ відповів, коли лікарняний оплачується у розмірі 100% від середньої зарплати
ПФУ відповів, коли лікарняний оплачується у розмірі 100% від середньої зарплати

ПФУ відповів, коли лікарняний оплачується у розмірі 100% від середньої зарплати

У Пенсійному фонді України розповіли, коли лікарняний оплачується у розмірі 100% від середньої заробітної плати.

Як передає "Хвиля", про це повідомила прес-служба ПФУ.

Система оплати лікарняних листів в Україні має гарантувати працівникам певний рівень доходу в період тимчасової непрацездатності. Однак багато громадян не до кінця розуміють, як саме розраховується сума виплат по лікарняному та у яких випадках можна розраховувати на повну компенсацію заробітної плати.

Так, відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" допомога з тимчасової непрацездатності виплачується застрахованим особам у розмірі 50%, 60%, 70% та 100% середньої заробітної плати (доходу).

ПФУ відповів, коли лікарняний оплачується у розмірі 100% від середньої зарплати - Фото 1

Отже, у розмірі 100% лікарняний оплачується за наявності у застрахованої особи понад вісім років страхового стажу.

Крім того, допомога з тимчасової непрацездатності у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від тривалості придбаного страхового стажу виплачується, зокрема:

  • громадянам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та Захисників та Захисниць України;
  • донорам, які мають право на пільгу.

При цьому працівникам або гіг-фахівцям резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу у розмірі заробітної плати, з якої фактично сплачено страхові внески.

Також у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу), незалежно від страхового стажу, призначається та виплачується допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання та надається допомога у зв'язку з вагітністю та пологами.

Раніше українцям дали покрокову інструкцію, як оформити лікарняні виплати.

Джерело матеріала
loader
loader