Румунія відкликала кандидата на посаду генсека НАТО: хто залишився єдиним
Румунія відкликала кандидата на посаду генсека НАТО: хто залишився єдиним

Румунія відкликала кандидата на посаду генсека НАТО: хто залишився єдиним

Президент Румунії Клаус Йоганніс вирішив не балотуватися на пост генсека НАТО. Таким чином єдиним кандидатом залишився нідерландський прем'єр Марк Рютте.

Президент Румунії Клаус Йоганніс, який у березні висував свою кандидатуру на посаду генерального секретаря НАТО замість Єнса Столтенберга, вирішив знятися з "перегонів" на користь прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

Клаус Йоганніс, як зазначається, під час засідання Вищої ради оборони країни розповів, що поінформував союзників про зняття своєї кандидатури на посаду в організації.

Також він попросив членів Ради висловити свою думку щодо кандидатури Марка Рютте на пост генерального секретаря НАТО.

"Вони висловилися за підтримку Румунією кандидатури прем'єр-міністра Нідерландів", — йдеться у повідомленні.

Фото: Інтерфакс-Україна

Таким чином, Румунія стала останньою країною, яка зняла заперечення щодо головування Рютте у Північноатлантичному альянсі після того, як у жовтні Столтенберг піде з посади генсека. До того Угорщина та Словаччина блокували кандидатуру нідерландського політика, що заважало йому посісти посаду, адже претендент на цей пост повинен отримати підтримку всіх 32 країн-союзників.

Нагадаємо, 14 червня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що із 32 країн, які є членами НАТО, 31 —хоче перемогти Росію. Позиція ж Будапешта полягає в тому, що це є помилкою.

12 червня стало відомо, що Угорщина відмовляється брати участь у програмах Північноатлантичного альянсу з допомоги Україні, однак не буде заважати іншим союзникам сприяти Києву. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Джерело матеріала
loader
loader