Енергії буде більше: сонячна панель побила світовий рекорд завдяки диво-матеріалу
Енергії буде більше: сонячна панель побила світовий рекорд завдяки диво-матеріалу

Енергії буде більше: сонячна панель побила світовий рекорд завдяки диво-матеріалу

Китайська технологія значно підвищує ефективність перетворення сонячного світла на електрику і слугує величезним поштовхом для розвитку альтернативних джерел енергії.

Дослідники з компанії Longi, найбільшого у світі виробника сонячних панелей з Китаю, досягли ефективності перетворення енергії 34,6% з використанням тандемного перовскітно-кремнієвого сонячного елемента, побивши попередній рекорд на 0,7%. Про це пише The Independent.

Нова сонячна панель виявилася на 7% ефективнішою за стандартний кремнієвий сонячний елемент, який використовується в більшості комерційних сонячних панелей. Вчені назвали перовскіт "чудо-матеріалом" за його потенціал значно поліпшити все: від батарей до телекомунікацій і поновлюваних джерел енергії. А в парі з кремнієм перовськіт і зовсім видав приголомшливі результати.

Оскільки нинішні кремнієві сонячні панелі досягають своїх фізичних меж, дослідники активно розробляють тандемні елементи наступного покоління, які зможуть краще використовувати енергію Сонця. Перовскітно-кремнієві елементи мають теоретичну межу ефективності 43%, що набагато перевищує 29-відсоткову межу стандартних кремнієвих елементів.

Вчені з Longi за останні 3 роки побили світовий рекорд з ефективності сонячних батарей 16 разів. Про нові досягнення було оголошено на 17-й Міжнародній конференції з сонячної фотоелектричної та інтелектуальної енергетики (SNEC) у Шанхаї разом із новою угодою з саудівською енергетичною компанією ACWA Power.

У заяві Longi йдеться про те, що вона досягла нового рекорду завдяки оптимізації процесу осадження тонкої плівки шару переносу електронів, розробці та використанню високоефективних матеріалів для пасивації дефектів, а також розробці високоякісних структур міжфазної пасивації. Жодних додаткових подробиць надано не було.

Джерело матеріала
loader
loader