Відключення світла: хто з енергокомпаній відповідальний за графіки і ліміти
Відключення світла: хто з енергокомпаній відповідальний за графіки і ліміти

Відключення світла: хто з енергокомпаній відповідальний за графіки і ліміти

Відключення світла: хто з енергокомпаній відповідальний за графіки і ліміти

Роз'яснення дали у компанії YASNO.

Через повномасштабну агресію Росії, в Україні тривають бойові дії. Ракетні удари ворога пошкоджують об'єкти енергетичної інфраструктури, тому українці цього літа змушені жити в умовах постійних відключень світла. У компанії YASNO розповіли, як відбувається процес обмеження електропостачання, хто його контролює та які функції виконує кожна з енергокомпаній.

У компанії пояснили, що НЕК «Укренерго» керує магістральними мережами, якими передається електроенергія високої напруги від електростанцій до мереж операторів системи розподілу.

«Саме «Укренерго» контролює стан енергосистеми, щоб у країні завжди зберігався баланс між генерацією та споживанням. У разі дефіциту електроенергії НЕК встановлює для кожної області ліміти та доводить їх до місцевих операторів системи розподілу», – йдеться у повідомленні.

Утриманням мереж, за якими електроенергія потрібної напруги надходить до споживачів, займаються оператори системи розподілу (ОСР).

«Маючи інформацію від «Укренерго» щодо лімітів, ОСР розподіляють серед споживачів весь виділений на регіон обсяг електроенергії. Також ОСР складають графіки відключень та виконують їх. Якщо потрібно додати адресу у графік стабілізаційних відключень, варто звертатися до ОСР», – пояснили у компанії.

Слід зазначили, що ОСР також займаються встановленням електролічильників, проводять ремонти електромереж, здійснюють контрольне зняття показань, а також розраховують обсяг споживання кожного клієнта.

Електропостачальники закуповують електроенергію на ринку та постачають її населенню і бізнесу. Вони здійснюють нарахування, формують рахунки та приймають оплати за електроенергію. У компанії пояснили, що постачальники не беруть безпосередню участь у процесі відключень, проте можуть інформувати про це своїх клієнтів.

Генеральний директор YASNO Сергій Коваленко зазначив, що сьогодні споживачам важливо мати оперативну та актуальну інформацію про стан енергосистеми.

«Саме тому на своєму сайті та у соціальних мережах розповідаємо все про електропостачання: від того, як виробляється електроенергія до того, яким чином кожен з нас може допомогти енергетиці», – сказав він.

Нагадаємо, що на думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, новий тариф на електроенергію не стимулюватиме відновлення генерації. Зростання вартості енергетичного ресурсу для населення буде розподілене на іншу мету.

Джерело матеріала
loader