Кольори важливі: що таке протизапальна дієта і як її дотримуватись
Кольори важливі: що таке протизапальна дієта і як її дотримуватись

Кольори важливі: що таке протизапальна дієта і як її дотримуватись

Запалення – це природна реакція нашої імунної системи на чужорідних загарбників або травми. Однак коли організм перебуває в постійному стані запалення, відомому як хронічне запалення, це може призвести до різних проблем зі здоров'ям, таких як збільшення ваги, проблеми зі шкірою та розлади травлення. За словами Eatthis, для боротьби з цими симптомами та зменшення запалення корисно дотримуватися протизапальної дієти.

Протизапальна дієта фокусується на включенні продуктів, які зменшують запалення, уникаючи при цьому тих, що його посилюють. Дослідження показують, що певне харчування можуть зменшити запальні фактори, потенційно запобігаючи ранній смерті та певним видам раку. Для цього включіть в раціон продукти, багаті на антиоксидантні поліфеноли.

Кольорові продукти відіграють важливу роль у цій дієті завдяки високому вмісту фітонутрієнтів та антиоксидантів. Приклади протизапальних продуктів: помідори, оливкова олія, зелені листові овочі, горіхи і насіння (наприклад, мигдаль і фісташки), а також жирна риба (наприклад, тунець, лосось і скумбрія).

Додавання в їжу різноманітних фруктів і овочів, кожен з яких має свій колір, що відображає вміст поживних речовин, також може допомогти зменшити запалення.

З іншого боку, слід обмежити або взагалі відмовитися від продуктів, що провокують запалення. До них належать рафіновані вуглеводи, солодкі напої, смажена їжа, червоне або перероблене м'ясо.

Мінімізувавши споживання цих продуктів і збільшивши споживання корисних, протизапальна дієта може бути більш ефективною. Щоб допомогти вам почати, ось два зразки планів харчування для протизапальної дієти.

План харчування №1

  • Сніданок: Вівсяні пластівці з чорницею та мигдалем.
  • Перекус вранці: Яблуко з несолодким арахісовим маслом
  • Обід: Салат із зелені з морквою, помідорами та редискою, подається з лососем на грилі
  • Вечірній перекус: Солодка картопля з горіхом пекан
  • Вечеря: Сочевичний суп з капустою та цільнозерновим хлібом
  • Десерт: Бурякові чіпси або фруктовий мікс з ягодами годжі

План харчування №2

  • Сніданок: Грецький йогурт з волоськими горіхами та чорницею
  • Полуденок: Дитяча морква з хумусом
  • Обід: Салат "Цезар" з листової капусти з лососем
  • Вечірній перекус: Запечені чіпси з тортильї з сальсою
  • Вечеря: Кальбі (стейк по-корейськи) з кіноа та кімчі
  • Вечірній перекус: Арахісове масло з шматочками яблука

Раніше OBOZ.UA розповідав, що їсти, щоб зберегти молодість.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader