Шалена спека загрожує виробництву вина, кави та оливкової олії: ціни "проб'ють" всі рекорди
Шалена спека загрожує виробництву вина, кави та оливкової олії: ціни "проб'ють" всі рекорди

Шалена спека загрожує виробництву вина, кави та оливкової олії: ціни "проб'ють" всі рекорди

Глобальне потепління створює великі проблеми для виробництва таких популярних продуктів, як вино, оливкова олія, кава та какао, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ). Оскільки виробництво цих продуктів сконцентровано у кількох регіонах, зміна клімату може значно підвищити ціни в усьому світі.

Наприклад, за останні два роки ціни на оливкову олію подвоїлися через спеку та посуху, які пошкодили оливкові гаї у Середземномор'ї. Про це повідомив The Wall Street Journal.

У Західній Африці екстремальна спека та відсутність дощів підняли ціни на какао-боби до рекордного рівня, що змусило виробників шоколаду підвищити ціни.

Оливкова олія, фото bit.ua/
Оливкова олія, фото bit.ua/

Ситуація з кавою теж непроста: після сильної посухи у В'єтнамі, другому за величиною виробника кави у світі, ціни на робусту досягли 45-річного максимуму, а зерна арабіки також подорожчали. Трейдери почали активно запасатися зернами, що тільки збільшило попит та ціни.

Італія теж постраждала: зливи викликали сплеск захворювань виноградників цвіллю, через що світове виробництво вина впало до найнижчого рівня з 1961 року.

Кава / фото: Pixabay
Кава / фото: Pixabay

Фермери у всьому світі намагаються пристосуватися до нових умов. Вони встановлюють системи зрошення, садять стійкі до посухи сорти та змінюють традиційні методи вирощування.

У Бордо, наприклад, винороби тепер залишають листя на виноградних лозах, щоб виноград залишався в тіні та прохолоді. Також вони садять лози рідше, щоб кожна з них отримувала більше води, хоча це знижує врожай і доходи.

Кава: джерело: YouTube
Кава: джерело: YouTube

Деякі виробники вина та оливкової олії переїжджають у північніші країни, такі як Канада, Великобританія, Швеція та Австрія, де потепління робить клімат більш придатним для вирощування винограду та оливок. Однак на адаптацію та початок виробництва в нових місцях потрібен час.

У деяких випадках можна використовувати замінники. Наприклад, альтернативи оливковій олії можна використовувати в пасті болоньєзі. Але для інших страв, таких як салат капрезе, відповідних замінників просто не існує.

Також поспішаємо повідомити, що в серпні будуть дешевшими і солодшими: українцям розповіли, чи варто купувати ранні кавуни.

Це може шокувати, але гепатит С, окупація та хвора мати не врятували: українця засудили до 5 років за крадіжку у "Сільпо"

Крім того, нам стало відомо про те, що в червні доведеться платити по-іншому: нові ціни на олію та вершкове масло в Україні

Джерело матеріала
loader
loader