На 90% буде закрите небо, – ексглава розвідки назвав реальні механізми
На 90% буде закрите небо, – ексглава розвідки назвав реальні механізми

На 90% буде закрите небо, – ексглава розвідки назвав реальні механізми

Зокрема, відомо, що Нідерланди спільно зі ще однією країною поставлять Україні додатковусистему ЗРК Patriot. Генерал армії у відставці та колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж розповів 24 Каналу, що лише систем ППО недостатньо для повного закриття неба.

Україна потребує ППО

Загалом за останній час все більше країн виділяє для України такі важливі системи ППО. Зокрема, цьому й сприяють постійні терористичні акти Росії, яка обстрілює мирних жителів нашої держави.

Нідерланди у цьому питанні є одними з лідерів. Але я нещодавно спілкувався з американцями, німцями, британцями та румунами – фактично всі політики за те, щоб надати Україні ППО, щоб надійно закрити небо. Не лише Patriot, але це одна з основних умов – від 4 до 8 систем можна поставити за 3 – 4 місяці,
– зауважив Микола Маломуж.

Однак надважливим у цьому питання є швидкість. На цьому у переговорах з партнерами постійно акцентує Україна. Важлива не лише кількість, але й час, за який партнери можуть передати системи.

"Механізми є, політична воля є, законодавчі рішення є, тож на сьогодні важливо прискорити терміни поставок. Тоді ми захистимо і Херсон, і Харків, і фактично усі регіони. Є ще й другий ешелон ППО – французькі та німецькі IRIS-T. Це надійні системи протидії і "Шахедам", і ракетам. Думаю, що через місяць – три ми отримаємо і Patriot і десятки інших засобів", – зазначив ексголова розвідки.

IRIS-T SLM


Це зенітний ракетний комплекс середнього радіуса дії. IRIS-T SLM призначений для знищення повітряних цілей. В основному його використовують проти літаків, гелікоптерів, крилатих і навіть балістичних ракет.
IRIS-T SLM – комплекс, який перетворює ракету класу “повітря – повітря” на зенітний снаряд. Він збільшує дальність і потужність. Головна особливість таких ракет у тому, що вони мають комбіновану систему наведення на ціль, яка поєднує у собі різноманітні цифрові технології. А це гарантує 100-відсоткове влучання у ціль.

Підсилення літаками

Важливим доповненням захисту українського неба є також обіцяні винищувачі F-16. Вже найближчим часом, з огляду на заяви західних лідерів, вони б мали прибути до України.

Навіть з літаками – це все ще недостатньо для повного закриття неба. Але це вже на 90% закрите небо у різних секторах. Зокрема, на лінії, де є важливі оборонні та енергетичні системи, і, звісно, на лінії фронту, де передбачені удари ворожих сил,
– зазначив Маломуж.

Нарощуючи захист і цивільних, і енергетичних, і військових об'єктів, Україна сформує групи для контрударів та проведення систематичних наступальних операцій.

Джерело матеріала
loader
loader