Економічне бронювання українців: які переваги і недоліки двох моделей
Економічне бронювання українців: які переваги і недоліки двох моделей

Економічне бронювання українців: які переваги і недоліки двох моделей

Дві основні моделі бронювання робітників, що підлягають військовій мобілізації, мають свої переваги та недоліки. З одного боку, модель, що передбачає збільшення військового збору за заброньованих, дає роботодавцю право вирішувати, кого бронювати, а модель з бронюванням робітників, що отримують зарплату не менше визначеної суми, ділить громадян за цим показником.

Про це в інтерв’ю OBOZ.UA заявив голова комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха ("Слуга народу"). Він наголосив, що в нинішніх умовах ідеального варіанту немає.

"Є перша модель, це збільшений військовий збір 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу. Це єдиний критерій. Є депутати ВР, є члени уряду, які кажуть, що так не може бути, мовляв, це не прив'язано до податків. І пропонують все-таки застосувати модель з мінімальною заробітною платою від 36 тисяч гривень. Тобто, умовно кажучи, має право на бронювання співробітник, у якого встановлена така мінімальна заробітна плата", – пояснив Наталуха.

Він зазначив, що така модель виправдана з погляду переведення "сірих" зарплат в білий сектор. Але в такому випадку втрачається певний фінансовий ресурс, який міг бути акумульований для Збройних сил України, оскільки частина податків з зарплати замість центрального бюджету (куди пересилаються військові збори) потрапить до місцевих бюджетів.

"Якщо ми встановлюємо поріг заробітної плати, тоді, напевно, у певної категорії людей буде аргумент, що це розділення за рівнем заробітної плати. І цей аргумент, до нього важко апелювати", – додав нардеп.

Водночас збільшений військовий збір не прив'язаний ані до заробітних плат, ані до посад і лишається винятково на розсуд роботодавця. Але це надає роботодавцю завеликі повноваження щодо того, хто залишається.

"Просто в якийсь момент нам доведеться прийняти, скажімо так, певне політичне рішення щодо того, на якій саме моделі ми зупиняємося, розуміючи всі переваги і недоліки тієї чи іншої моделі і певні ризики. Тому що, на жаль, ідеальної моделі в цих умовах бути не може", – зазначає Наталуха.

Як повідомляв OBOZ.UA, працівників агросектору в Україні бронюватимуть від мобілізації на рік. Відповідне рішення уряду було ухвалено для забезпечення безпечної діяльності аграріїв.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader