"Процес складається з двох частин": експерт пояснив, що Україні залишилось зробити для вступу ЄС
"Процес складається з двох частин": експерт пояснив, що Україні залишилось зробити для вступу ЄС

"Процес складається з двох частин": експерт пояснив, що Україні залишилось зробити для вступу ЄС

Процес вступу України до Європейського Союзу складається з двох частин. Перша – робота щодо відповідності Копенгагенським критеріям, друга – переговори з окремими країнами. Позитивним моментом є те, що українське суспільство не розколоте, як до 2014 року, та загалом налаштоване на євроінтеграцію.

Про це OBOZ.UA розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов. У відповідь на запитання про те, що Україні залишилось зробити для вступу ЄС, він вказав, що процес вступу складається з двох частин.

"Перша частина – це відповідати Копенгагенським критеріям, тобто на рівні ЄС, щоб наша система була сумісною з ЄС і так далі, це одне, це великі реформи, про які ми говорили. Другий момент – це переговори з окремими країнами, і вони будуть не менш важкими, а можливо навіть і більш важкими", – розповів політолог.

Зокрема, Угорщина, вочевидь, буде "в цю рамку затискати питання угорської меншини", каже Олександр Леонов.

"І вони навіть це не приховують і говорять, що це буде. Вочевидь, Україні треба буде заходити в якісь компромісні моменти. Поляки, вочевидь, будуть ставити питання не тільки про зерно, чого бояться українські далекобійники, яких вони бачать як конкурентів, які можуть зруйнувати польську, власне кажучи, якщо не монополію на європейському ринку, то привілейовані положення і так далі", – сказав експерт.

За його словами, у цих питаннях "треба буде дуже старатися і бути наполегливими, принциповими", але водночас розуміти: де можливо, все ж таки "відступити, бо питання вступу в ЄС – це питання виживання країни".

Головне, каже Олександр Леонов, що українське суспільство зараз не є розколотим, як колись.

"Левова частка, десь порядка 75-80 відсотків виступає за вступ до ЄС і вступ до НАТО. Пам’ятаємо, що до 2014 року це було, взагалі якщо 50 відсотків в ЄС і десь 35-40% за союз з Росією, це було великою проблемою", – зазначив політолог.

Нині ж цієї проблеми немає, каже він:

"Суспільство об'єднане, і важливо, що фактично тут не треба владі, уряду долати якісь непорозуміння, пояснювати і так далі, суспільство налаштоване".

Вочевидь, у кожного суспільства є моменти, які прив'язують країну до минулого, додав Олександр Леонов.

"Власне кажучи, і Польща, і Хорватія мають свої, наприклад, дуже складні відносини до ЛГБТ-спільноти і так далі, що є певною проблемою у просуванні до європейських стандартів. Але тим не менше це не завадило їм вступити в ЄС. Я думаю, так буде і з Україною. Так, нам доведеться відповідати новим критеріям", – прогнозує експерт.

Імовірно, Україна вступатиме в уже оновлений ЄС, "де, можливо, не буде у країн права вето, буде прийматися рішення більшістю голосів, і, можливо, ЄС буде мати вже об'єднану оборонну політику і так далі".

"Але, тим не менш, будемо вступати, змінюючись і змінюючи Європейський Союз", – розповів Олександр Леонов.

Джерело матеріала
loader
loader