Як відіпрати одяг і відмити руки від шовковиці: дієві лайфхаки
Як відіпрати одяг і відмити руки від шовковиці: дієві лайфхаки

Як відіпрати одяг і відмити руки від шовковиці: дієві лайфхаки

Діти і дорослі люблять поласувати шовковицями. І, можливо, для багатьох це була б улюблена літня ягода, якби не одне але. Відмити одяг і руки від фіолетових плям надзвичайно складно.

Пігмент шовковиці надзвичайно стійкий і швидко проникає у волокна тканини. OBOZ.UA зібрав дієві лайфхаки, що допоможуть відмити шовковичний сік.

Як відмити руки від шовковиці

Антоціани, натуральні рослинні пігменти, що додають інтенсивні червоні або фіолетові відтінки овочам, квітам та фруктам, лишають сліди на шкірі та одязі.

Найперше слід якомога швидше спробувати змити сік. Просте промивання рук теплою водою з милом допоможе видалити свіжі плями.

Якщо сік вже глибоко увібрався в шкіру, можна спробувати лимонний сок. Кислота швидко зруйнує пігменти, роблячи плями менш помітними. Потрібно просто нанести трохи лимонного соку на руки, втирати його протягом кількох хвилин та промити теплою водою.

Знадобиться і харчова сода. Її слід змішати з водою до утворення густої пасти. М'який абразивний ефект допомагає видалити стійкі плями.

Якщо попередні методи не діють, спробуйте змішати рівні частини білого оцту і води та використовувати розчин як швидкий ополіскувач для рук. Оцтова кислота розчиняє пігменти, а у поєднанні з содою стає потужним очищувальним засобом.

Після процедур варто нанести на руки зволожувальний крем або лосьйон, щоб відновити природний баланс шкіри та запобігти її пересушуванню.

Як відіпрати одяг і відмити руки від шовковиці: дієві лайфхаки

Як видалити плями від шовковиці з одягу

Одразу про застереження: не варто використовувати господарське мило і пральний порошок – ці засоби не сприятимуть видаленню пігментів з волокон.

Фахівці радять спробувати один із методів:

  • Можна облити свіжу пляму окропом, а потім відправити річ у пральну машинку. Цей спосіб не можна використовувати на делікатних тканинах, наприклад, шовку чи вовні.
  • Якщо плями вже висохли, спробуйте змішати три столові ложки оцту, одну ложку лимонного соку та склянку води. Вилийте суміш на пляму і зачекайте поки активні компоненти подіють.
  • Якщо під рукою взагалі немає очищувальних засобів, протестуйте природній метод. Просто вичавіть на пляму трохи зеленого соку. Нестиглі ягоди мають кислоту, подібну до лимонної, що теж може вивести пляму.
  • Сіль і вода – ефективний народний метод від плям. Змішайте компоненти у пропорції 1:1 до утворення пастоподібної суміші та нанесіть на пляму. Сіль діє як природний абсорбент, який поглине пігмент шовковиці.
  • Кефір містить молочну кислоту, яка знебарвлює плями. Експерти радять замочити одяг у кефірі на 2-3 години, а потім випрати звичним способом.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як видалити будь-які "літні" плями з одягу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader