ПФУ виплачує субсидії на окуповані території: скільки та кому – ніхто не знає
ПФУ виплачує субсидії на окуповані території: скільки та кому – ніхто не знає

ПФУ виплачує субсидії на окуповані території: скільки та кому – ніхто не знає

У 2023 році понад 2 мільярди гривень було витрачено на субсидії та пільги для мешканців окупованих територій України та міст на лінії фронту. Журналісти хотіли дізнатися, скільки грошей було виплачено мешканцям Маріуполя, Бахмута, Мелітополя, Авдіївки, Сєвєродонецька та Бердянська з моменту окупації.

З 1 жовтня 2022 року Пенсійний фонд України почав виплачувати субсидії та пільги, які раніше виплачувало Міністерство соціальної політики та місцеві органи соцзахисту. Проте Пенсійний фонд наразі не має інформації про те, скільки грошей було витрачено на ці програми у містах Маріуполь та Бахмут.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Люди, які живуть на тимчасово окупованих територіях, все ще отримують субсидії у тому ж розмірі, що й до початку повномасштабного вторгнення.

Виникали випадки, коли гроші були перераховані на банківські картки людей, які вже померли. Міністерство соціальної політики направило запит до Пенсійного фонду щодо законності таких виплат.

Гроші
Гроші

З жовтня 2022 року по квітень 2024 року на житлові субсидії та пільги Луганській області було виділено 889,9 мільйонів гривень, а Донецькій області - 1,568 мільярда гривень.

Не з'ясовано, чи ці кошти призначені для контрольованих чи тимчасово окупованих територій, або для обох типів.

Міські ради Бахмута та Маріуполя не знають точно, скільки грошей було виплачено субсидій та пільг. Департамент соцзахисту Маріуполя припинив свою роботу ще у лютому 2022 року через військові дії і втрату можливості користуватися державними сервісами.

Субсидії, скріншот: Facebook
Субсидії, скріншот: Facebook

З 2022 по 2024 роки люди на окупованих територіях продовжують отримувати субсидії. У 2023 році на ці цілі було виділено 2,26 мільярда гривень.

З 1 липня 2024 року автоматичне нарахування субсидій буде припинено, і мешканцям потрібно буде подати заяву з необхідними документами до Пенсійного фонду, щоб продовжити отримувати субсидії.

Вам буде цікаво дізнатисяпотрібно встигнути зробити до 1 липня: отримувачів пільг попередили востаннє

Джерело матеріала
loader