Половину зарплати на їжу: експерт пояснив, чому звичні продукти стають розкішшю
Половину зарплати на їжу: експерт пояснив, чому звичні продукти стають розкішшю

Половину зарплати на їжу: експерт пояснив, чому звичні продукти стають розкішшю

В Україні стрімко дорожчають найпопулярніші товари, зокрема продовольчі. Чимало громадян витрачають на їжу половину свого заробітку.

Чому звичні продукти стають розкішшю для українців, розповів керівник центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В'ячеслав Потапенко у коментарі "Суспільному".

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Експерт зазначив, що головною причиною подорожчання продуктів є проблеми з енергозабезпеченням. Коли світло відключають, підприємства змушені самостійно забезпечувати себе електроенергією, використовуючи генератори. Це значно дорожче і відповідно відображається у кінцевій вартості продукції.

"У такому випадку один кіловат дорожче обходиться на 10-20%. Відповідно ці затрати покриватимуться ростом цін на товари", - пояснив В'ячеслав Потапенко.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Крім того, на ціноутворення впливає зменшення кількості робочої сили, а також зростання зарплат, податків та коливання курсу долара.

"Через брак кадрів збільшується заробітна плата — це добре для людей, але додайте сюди збільшення податків, курсу долара й отримаєте ріст цін на товари чи послуги", - додав експерт.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україну прийде нова хвиля подорожчання: на які продукти можуть злетіти ціни.

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала