Будівництво століття: із дзеркальним містом посеред пустелі виникли нові проблеми
Будівництво століття: із дзеркальним містом посеред пустелі виникли нові проблеми

Будівництво століття: із дзеркальним містом посеред пустелі виникли нові проблеми

Грандіозний проєкт може знову зрости в ціні й коштувати до 1,5 трильйона фунтів стерлінгів.

Розвиток нового футуристичного міського району в Саудівській Аравії опинився під питанням через проблеми з фінансуванням. Про це пише Metro.

Місто майбутнього під назвою The Line (Neom) є частиною програми з переходу економіки країни від нафтової залежності. Його площа становитиме 10 200 квадратних миль, і воно повністю "працюватиме" на поновлюваних джерелах енергії. У ньому також буде плавучий промисловий комплекс, глобальний торговий центр і різні туристичні курорти.

Однак критики в минулому ставили під сумнів амбітність проєкту, який має бути завершено до 2039 року. Спочатку передбачалося, що перша його частина буде завершена до 2020 року, потім термін було продовжено до 2025 року, але вкотре його було зірвано.

Line City стане частиною величезного пустельного комплексу Неом
Фото: YouTube

Тепер уряд змушений шукати інші способи фінансування, оскільки низькі ціни на нафту вплинули на його доходи. Радник, який не побажав назвати своє ім'я, повідомив BBC, що рішення про майбутнє проєкту очікується найближчим часом.

"Рішення буде ґрунтуватися на безлічі факторів. Але немає сумнівів у тому, що буде проведено рекалібрування. Деякі проєкти будуть здійснюватися відповідно до плану, а деякі можуть бути відкладені або скорочені".

Neom оплачується з Державного інвестиційного фонду (PIF), який є суверенним грантом уряду. Однак його вартість, що становить 394 мільярди фунтів стерлінгів, удвічі перевищує федеральний бюджет країни на цей рік. При цьому весь проєкт може коштувати до 1,5 трильйона фунтів стерлінгів для уряду, що вже відчуває дефіцит бюджету.

Проєкт створили у 2017 році
Фото: YouTube

Спочатку передбачалося, що The Line вміщуватиме дев'ять мільйонів людей і простягнеться на 105 миль. Коли Саудівська Аравія вперше запропонувала ідею створення дзеркального міста, вона звучала утопічно. Були розмови навіть про роботів-покоїв, відсутність доріг, літаючі таксі та водоспади.

Тепер незрозуміло, наскільки все це здійсниться насправді, і відповідно до скорочених планів до 2030 року протяжність The Line становитиме лише 1,5 милі в рамках першої фази. Видання зазначає, що серед інших планів — плавучий промисловий комплекс у формі восьмикутника і гірськолижний курорт, який прийме зимові Азіатські ігри 2029 року.

Раніше Фокус повідомляв, що "розумні" ворони тероризують міста, нападаючи на людей і викликаючи відключення електрики. Багато жителів бояться виходити з дому, побоюючись нападу птахів. Вони також можуть бути відповідальними за 103 випадки відключення електроенергії.

Також стало відомо, що розкидані по всьому місту зловісні схованки з підношеннями налякали людей. Хлопець, який зробив знахідку, висловив припущення, що предмети могли бути залишені на вулицях з релігійних причин.

Теги за темою
Гроші Бюджет Будівництво
Джерело матеріала
loader