В'язниця майбутнього: ув'язненим імплантують "спогади" жертв і скоротять термін до хвилин
В'язниця майбутнього: ув'язненим імплантують "спогади" жертв і скоротять термін до хвилин

В'язниця майбутнього: ув'язненим імплантують "спогади" жертв і скоротять термін до хвилин

Вчений представив концепцію в'язниці майбутнього, яка дасть змогу прискорити звільнення злочинців до хвилин, а не років чи десятиліть.

Людство розвивається і з плином часу змінюються всі наші сфери життя — по суті, технології вже захопили майже всі з них і тепер, на думку вченого, нам слід впровадити новітні розробки в пенітенціарну систему. У своїй новій роботі дослідник представив концепцію в'язниці майбутнього, в якій злочинці зможуть відбути свій термін лише за кілька хвилин, а не років чи десятиліть, пише Daily Mail.

Проєкт дістав назву Cogniify і передбачає імплантувати синтетичні спогади про злочин у мозок ув'язненого, однак спогади транслюватимуться з погляду жертви. Концепція була розроблена Хашемом Аль-Гайлі та, за словами автора, дасть змогу забезпечити довгостроковий ефект сеансу терапії, зробивши спогади постійними.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Передбачається, що система міститиме пристрій, схожий на віртуальну реальність, що відображає кадри злочину, створені штучним інтелектом, у поєднанні з мозковим імплантатом, що викликає емоційні стани, наприклад, каяття і жаль — почуття, які деякі люди можуть викликати самостійно.

Мільйони людей по всьому світу перебувають в ув'язненні, і влада заявляє, що в'язниця утримує їх від скоєння злочинів у майбутньому. Однак понад сотня досліджень, проведених 2021 року, показують, що ув'язнення, на жаль, не запобігає повторним злочинам.

Ґрунтуючись на цих даних, Аль-Гайлі розробив проєкт в'язниці майбутнього, яка дала б змогу злочинцям справді винести уроки зі свого минулого. На думку автора, коли-небудь Cogniify зможе створити і впровадити штучні спогади прямо в мозок ув'язненого.

Злочинцям транслюватимуть спогади жертв
Фото: Hashem Al-Ghaili

Передбачається, що ці складні, яскраві та реалістичні спогади створюватимуться в реальному часі з використанням контенту, створеного ШІ. Практично реабілітація ув'язненого триватиме лише кілька хвилин, однак автор проєкту запевняє, що для злочинця вона триватиме роками.

Автор проєкту в'язниці майбутнього також зазначає, що реабілітація буде адаптована під кожен конкретний випадок, залежно від серйозності злочину, вчиненого суб'єктом, і вироку. Фактично спогади можуть бути адаптовані до потреб реабілітації кожного суб'єкта.

Спочатку ув'язненим проведуть сканування мозку з високою роздільною здатністю, яке створить детальну карту нервових шляхів. Далі ця карта буде використана пристроєм Cogniify, який впливатиме на певні ділянки мозку, що відповідають за пам'ять, міркування і логічне мислення. Зазначимо, що ці завдання виконуються в гіпокампі, префронтальній корі, мигдалеподібному тілі, тім'яній частці та передній поясній звивині.

Коли пристрій буде впроваджено, він транслюватиме ув'язненим спогади про їхні злочини, створені ШІ, які можуть охоплювати домашнє насильство, злочини на ґрунті ненависті, розтрату, інсайдерську торгівлю, крадіжку або шахрайство. Передбачається, що крім візуальних ефектів ув'язнений також зможе відчути й фізичні реакції, як-от біль і страждання, які перенесла жертва.

Cogniify також "матиме зашифроване сховище для конфіденційної інформації про ув'язнених і даних реабілітації". Автор проєкту вважає, що його концепція зробить революцію в системі кримінального правосуддя, значно скоротивши строки тюремного ув'язнення, а значить і витрати на утримання в'язниць.

Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали те, що ґвалтівники шукають у своїх жертвах: невпевнений крок і погляд.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader