НКРЕКУ ухвалила важливе рішення для балансуючої генерації
НКРЕКУ ухвалила важливе рішення для балансуючої генерації

НКРЕКУ ухвалила важливе рішення для балансуючої генерації

НКРЕКУ ухвалила важливе рішення для балансуючої генерації

Йдеться про будівництво нових потужностей.

Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла рішення про введення спецаукціонів на допоміжні послуги з надання в енергосистемі резервів регулювання частоти та активної потужності терміном від року до п'яти років. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами менеджера ДТЕК Вадима Уткіна, запровадження довгострокових аукціонів прискорить темпи будівництва нових потужностей генерації. У той же час він запропонував розглянути можливість перегляду граничних цін на допоміжні послуги у бік зростання, що, на його думку, буде найкращим способом стимулювання.

"Якщо не вистачатиме граничної ціни, повернемося до цього питання, але поки що бачимо, що її вистачає", – зазначив очільник НКРЕКУ Валерій Тарасюк.

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький наголосив, що ухвалення цього рішення може стати поворотним моментом у розвитку не лише СНЕ, а й взагалі балансуючої генерації в країні.

"Це дозволить як залучати банківські кредити, так і забезпечити пристойну окупність проектів. Середньорічні ціни на допоміжні послуги в інших країнах говорять про те, що Україна в цьому плані є преміальним ринком... Ми будемо готові у найкоротші терміни провести перший аукціон", – зазначив Кудрицький..

Раніше глава Держенергонагляду заявив, що українцям не варто робити висновки щодо перспектив наступної зими, дивлячись на сьогоднішню ситуацію в енергосистемі. Оскільки у цілодобовому режимі здійснюються аварійно-відновлювальні роботи на пошкоджених об'єктах.

 

Джерело матеріала
loader
loader