Джуліан Ассанж остаточно вийшов на волю, визнавши себе винним у шпигунстві
Джуліан Ассанж остаточно вийшов на волю, визнавши себе винним у шпигунстві

Джуліан Ассанж остаточно вийшов на волю, визнавши себе винним у шпигунстві

Суд США офіційно закрив справу засновника Wikileaks, зарахувавши йому відбутий термін у лондонській в’язниці.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж 26 червня остаточно вийшов на волю після того, як у суді США визнав себе винним у порушенні американського законодавства про шпигунство. Справу проти нього закрито, повідомляють AP і «Радіо Свобода».

Слухання відбулось у федеральному суді Сайпана — столиці Північних Маріанських островів, території США в Тихому океані. Звинувачення проти нього подали до суду в середу вранці в рамках угоди, яку Ассанж підписав напередодні зі Сполученими Штатами. 

Ассанж прибув до суду незадовго до початку засідання і зайшов до будівлі, не відповідаючи на запитання.

Під час слухання Ассанж визнав себе винним за одним пунктом обвинувачення — у змові з метою отримання і розголошення секретних документів національної оборони.

Суддя заявила, що справу Ассанжа офіційно припинено, він може вийти із зали вільною людиною. Суд врахував засновнику Wikileaks відбутий термін і постановив, що подальшого ув'язнення не потрібно.

Зараз Ассанж прямує до Австралії. Департамент юстиції США заявив, що йому заборонено повертатися до Сполучених Штатів без дозволу.

Влада США переслідувала Ассанжа за публікацію конфіденційних військових документів, які йому надала колишня аналітикиня армійської розвідки Челсі Меннінг у 2010 і 2011 роках.

Йдеться про тисячі сторінок нефільтрованих американських дипломатичних телеграм, звіти про діяльність, пов'язану з війною в Іраку, та інформацію про ув'язнених у в'язниці Ґуантанамо.

Асанж із 2012 року жив у Посольстві Еквадору в Лондоні, де попросив прихисток. Британія відхилила запит Еквадору про призначення Ассанжа членом дипломатичної місії. У 2019 році Ассанжа позбавили права на політичний притулок в Еквадорі та затримали британські правоохоронці.

Велика Британія відмовлялася екстрадувати Ассанжа до Сполучених Штатів через його нестабільний психічний стан. У 2022 році, після того як США гарантували гуманне поводження з ув’язненим, Британія схвалила екстрадицію Ассанжа до Штатів, однак він направив нову апеляцію на це рішення. У березні 2024-го Високий суд Лондона вирішив не екстрадувати Ассанжа  до США до завершення розгляду його апеляції.

Фото: Джуліан Ассандж вийшов із суду США / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader