"Електроенергія стане ще дорожчою": наскільки вигідні вітрогенератори і скільки вони коштують
"Електроенергія стане ще дорожчою": наскільки вигідні вітрогенератори і скільки вони коштують

"Електроенергія стане ще дорожчою": наскільки вигідні вітрогенератори і скільки вони коштують

Комбіновані системи сонце-вітер потужністю до 10 кВт вважаються кращими для власного споживання, однак їх вартість значно вища, чим у сонячних модулів.

Згідно з постановою №673 Кабінету міністрів України, українці зможуть отримувати пільгові кредити на альтернативні джерела живлення. Про те, скільки коштують вітрогенератори в Україні та чи вигідно їх встановлювати, розповів заступник голови правління Української Вітроенергетичної Асоціації (УВЕА) Микола Савчук в інтерв’ю Фокусу під назвою "Дешевшою енергія вже не буде": чи варто ставити сонячно-вітрові станції у кредит".

За словами Миколи Савчука, в сучасних умовах для дому найкраще підходять комбіновані системи сонце-вітер потужністю до 10 кВт, які включають вітрогенератор, сонячні модулі, контролер заряду, акумуляторів та інвертор. Сонячні станції потужністю до 30 кВт у разі відсутності мережі не працюють і не можуть генерувати та продавати надлишки, а системи сонце-вітер з акумуляторами дозволяють людям мати водопостачання, опалення і заряджати телефони.

Як зазначає співрозмовник Фокусу, у комбінованої електростанції генерація розподілена протягом року, зокрема у зимовий та весняний період, коли споживання збільшується порівняно з літом, тому вона краща для власного споживання. Однак вартість такої системи значно вища, чим у сонячних модулів.

До прикладу, 30-кіловатна сонячна система може коштувати 20-24 тисячі доларів, а комбінована система до 10 кВт з вітрогенератором, сонячними модулями, інвертором та акумуляторами коштуватиме до 20 000 євро. Проте 10-кіловатну варто брати лише для великого господарства. Для звичайного будинку згодяться системи на 5-7 кіловатів, які коштують близько 11 тисяч євро.

Що стосується вигоди вітрогенераторів, Микола Савчук зазначив, що системи сонце-вітер мають вищу окупність, ніж зарядні станції Ecoflow, бо використовують енергію природи і можуть працювати до 20 років. Він також нагадав, що в Україні зросли ціни на електроенергію, тому стало вигідніше мати власне джерело генерації.

"Ті, хто ставлять вітрогенератори, розуміють, що через рік електроенергія стане ще дорожчою", — наголосив Микола Савчук.

Подробиці по купівлю вітрових станцій в Україні дізнавайтеся у інтерв’ю Миколи Савчука Фокусу: "Дешевшою енергія вже не буде": чи варто ставити сонячно-вітрові станції у кредит".

Нагадаємо, Микола Савчук також розповів, які нюанси треба враховувати при купівлі та встановленні вітрогенераторів в Україні.

Окрім того, Фокус писав про те, коли та на яких умовах можна оформити пільгові кредити на вітрові та сонячні станції.

Теги за темою
електроенергія ціни
Джерело матеріала