Світовий банк підвищив Україну у рейтингу доходів: подробиці
Світовий банк підвищив Україну у рейтингу доходів: подробиці

Світовий банк підвищив Україну у рейтингу доходів: подробиці

Група Світового банку перевела Україну в категорію країн з доходами вищими за середні, що пов'язано з економічним зростанням країни у 2023 році. Про це повідомляє організація. 

«Зміна класифікації України в бік підвищення стала результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3%, після падіння на 28,8% у 2022 році) разом із постійним скороченням населення, яке впало більш ніж на 15% після вторгнення з боку Росії», – зазначає Світовий банк.

Попри те, що українська економіка значно постраждала від вторгнення Росії, реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%).

Раніше, показник доходів України, оцінених банком, на душу населення становив $4 270, наразі – $ 5 070.

Водночас Росія перейшла з категорії доходу вище середнього до категорії високого доходу.  Економічна активність у Росії була під впливом значного зростання військової діяльності у 2023 році, тоді як зростання також сприяло відновлення торгівлі (+6,8%), фінансового сектора (+8,7%) та будівництва (+6,6%). Ці фактори призвели до зростання як реального (3,6%), так і номінального (10,9%) ВВП, а валовий національний дохід Росії Atlas на душу населення зріс на 11,2%.

Зауважимо, що група Світового банку розподіляє світові економіки на чотири групи доходу: низький, нижчий-середній, вище-середній і високий.

Як повідомлялося, іноземні компанії, власники облігацій, планують тиснути на Україну, аби вона знову почала виплачувати відсотки за своїм боргом вже наступного року. Зазначимо, Україна не змогла досягти угоди з групою власників облігацій щодо реструктуризації комерційного боргу на суму близько $20 млрд під час офіційних переговорів.

До слова, згідно з даними Інституту міжнародних фінансів, сумарний світовий борг зараз становить $315 трлн.

Джерело матеріала
loader
loader