Українські хірурги провели унікальну операцію на серці пораненого бійця ЗСУ
Українські хірурги провели унікальну операцію на серці пораненого бійця ЗСУ

Українські хірурги провели унікальну операцію на серці пораненого бійця ЗСУ

Українські хірурги з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова провели операцію на серці 49-річного захисника Юрія Січки без розрізу грудної клітки. Вони використовували внутрішньосудинний доступ через руку, що є унікальним методом, який раніше не практикували. Про це УНН повідомили в Інституті.

- Під час операції ми використовували внутрішньокоронарний ультразвуковий апарат, який дозволив нам бачити посудину зсередини та точно встановити спеціальні стент-графти – металеві конструкції до 5 мм у діаметрі, які закрили пошкоджену зону артерії. За нашими даними, це перший випадок у світі, коли така операція була проведена саме таким чином. Після операції Юрій почувається добре. Попереду ще трохи поновлення, але зовсім скоро він зможе провести час зі своїми онуками. Ми пишаємось нашими лікарями, які щодня працюють над інноваційними методами лікування, рятуючи життя, - зазначили в інституті.

Юрій Січка – колишній технічний працівник у школі Вінницької області. Він зазнав тяжкого поранення грудної клітки під Бахмутом, коли допомагав евакуювати тіла загиблих. Ворожий снаряд пробив йому легеню і застряг у серці. Лікарі в Дніпрі провели екстрену операцію, яка врятувала життя бійця, але в його серцевій артерії залишився небезпечний отвір, через який кров потрапляла в порожнину серця. Це становило серйозну загрозу життю. З огляду на складність ситуації бійця транспортували до Києва.

  • У квітні команда львівських кардіохірургів лікарні святого Пантелеймона та Інституту Амосова врятували захисника, у грудях якого застряг уламок боєприпасу розміром із 1,5 сантиметра.
  • А у лютому у Львові лікарі провели незвичайну операцію щодо кісткової імплантації апарату для слуху. Українському бійцю, який майже повністю втратив слух у боях, повернули здатність чути.
Теги за темою
Медицина
Джерело матеріала
loader