"Кінець світу не настане": адвокат розповів, що буде з оновленням даних після 16 липня. Відео
"Кінець світу не настане": адвокат розповів, що буде з оновленням даних після 16 липня. Відео

"Кінець світу не настане": адвокат розповів, що буде з оновленням даних після 16 липня. Відео

Згідно з новим законом про мобілізацію усі чоловіки мобілізаційного віку та жінки з медичною або фармацевтичною освітою повинні оновити військово-облікові дані до 16 липня. Однак насправді після настання цієї дати жодного "кінця світу" не настане і по суті нічого не зміниться.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець. Він заспокоїв людей, зазначивши, що після 16 липня все буде так само, як і зараз.

Також Кравець нагадав, що оновлення даних для українців в Україні і тих наших громадян, які перебувають за кордоном, відрізняється.

Перші можуть зробити це через застосунок Резерв+, ЦНАП або безпосередньо в ТЦК та СП.

Ті ж, хто виїхав з України в іншу державу, мають направити листа на електронну адресу ТЦК із інформацією про своє місце проживання, засоби звʼязку, адресу електронної пошти та інші персональні дані. До них адвокат порадив додати сторінку свого закордонного паспорта, ідентифікаційний код та документи про підстави для відстрочки (за наявності).

Також він дав пораду відправити цього листа із вкладеннями не лише до свого ТЦК, а у й Міністерство оборони, і попросити в ньому внести ці дані в реєстр "Оберіг" для їх оновлення. Продублювати листа також варто в посольство України в країні перебування та в Міністерство закордонних справ нашої держави.

Раніше ми писали про те, що на громадян, які не виконають вимогу про оновлення даних у встановлений термін, чекають штрафи й обмеження. Вони стосуватимуться тих, хто не стоїть на військовому обліку або не оновив облікові дані вчасно.

Заступниця міністра оборони з цифровізації Катерина Чорногоренко заявила, що притягнути людину до відповідальності за неоновлення військово-облікових даних можна лише в тому випадку, якщо вона взагалі не оновлювала свої дані в якомусь із реєстрів, що працюють в Україні. Перевірити це має працівник ТЦК.

Як повідомляв OBOZ.UA, станом на 3 липня понад 2 мільйони українців оновили свої дані у Резерв+. Застосунок почав свою роботу менш як два місяці тому, 18 травня.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader