Португалія протестувала автономну морську базу, яку назвали "острів дронів"
Португалія протестувала автономну морську базу, яку назвали "острів дронів"

Португалія протестувала автономну морську базу, яку назвали "острів дронів"

Португалія протестувала автономну морську базу, яку назвали "острів дронів"

З «острова» можна виконувати цілу низку оперативних завдань, як військових, так і оборонних

Португальські ВМС випробували концепцію повністю автономної, самодостатньої морської бази без екіпажу. Цей плавучий об'єкт, званий «островом», може використовуватися для підтримки операцій морських систем без екіпажу, а також для демонстрації концепцій оброблення даних у морі та дистанційної оцінки стану навколишнього середовища.

Про це повідомило видання Naval News.

«Острів» - це штучна морська платформа. Спочатку концепція була розроблена начальником ВМС Португалії адміралом Енріке Гувейя-і-Мело. Прототип було випробувано на щорічних навчаннях військово-морського флоту «REPMUS» - це роботизовані експерименти і створення морських прототипів безпілотними системами, які відбувалися у вересні біля півострова Троя, на півдні Португалії, головній базі навчань.

У довгостроковій перспективі ВМС планують створити більший «острів», який буде розташований на морській стороні півострова над глибоководним каньйоном Сетубал.

Прототип «острова» складається з плавучої металевої платформи, закріпленої чотирма якорями, доступ до якої здійснюється через невеликий плавучий понтон. На платформі встановлено стандартний вантажний контейнер ISO, який розділений на дві секції: центр обробки даних і приміщення для дайверів, включно з місцем для зберігання безлюдних підводних апаратів.

Спеціальне електропостачання на борту «острова» забезпечується сонячними панелями, вітрогенераторами і батареями, що дає змогу платформі бути самодостатньою в енергетичному плані.

Автономні можливості платформи включають гідролокаційну систему та інші океанографічні датчики, встановлені під платформою: вони збирають акустичні дані, дані про швидкість і напрямок океанських течій, солоність води та інші дані. «Острів» також оснащений камерами відеоспостереження, які можуть здійснювати класифікацію суден і моніторинг безпеки.

По суті, «острів» може виступати передовою базою для датчиків, збільшуючи дальність виявлення без збільшення ризику для персоналу.

З «острова» можна виконувати цілу низку оперативних завдань. Кабель на морському дні може використовуватися для навчання безпеки критичної підводної інфраструктури. Водолазний комплекс у морському контейнері може підтримувати водолазні операції. Сам «острів» може використовуватися як навчальна мішень для надводних і підводних навчань із захисту акваторії.

Португалія тісно співпрацює з ВМС Британії, США та Австралії, тут розташований об'єднаний штаб. У рамках навчань у віддаленому режимі було запущено морські дрони, які перебували в Австралії. Відстань між штабом і пристроями становила близько 10 тисяч миль (16 тисяч км).

Нагадаємо, в СБУ розповіли, що нові модифіковані надводні Sea Baby можуть перевозити вантаж, вага якого становить тонну, на тисячу кілометрів, що дає змогу Службі діставатися до цілі практично в будь-якій точці Чорного моря. Під час телемарафону він зазначив, що оновлений безпілотник відрізняється від минулих моделей не тільки технічними характеристиками, а й зовнішнім виглядом.

Дехтяренко розповів, що у 2022-му у світі не було альтернативи українським морським дронам. Наприклад, західні зразки були великими, неманевреними, і їх легко виявляли ворожі радіолокаційні станції.

«Сьогодні дрон вартістю 8,5 млн грн знищує військовий корабель ворога вартістю кілька десятків мільйонів доларів», - заявив представник СБУ, уточнивши, що Sea Baby вже атакували 11 кораблів окупантів і Керченський міст.

Джерело матеріала
loader