Перехід на веганську дієту може принести кілька значних переваг, таких як зменшення ризику серцевих захворювань, ожиріння та підвищення рівня антиоксидантів у крові завдяки великій кількості фруктів, овочів та здорових жирів. Однак веганський раціон може мати менше поживних речовини, таких як вітамін B12, залізо та омега-3 жирні кислоти.
Крім того, причини для переходу до веганського раціону не завжди стосуються лише особливостей організму та його потреб, бо рослинний раціон це завжди про турботу про навколишнє середовище та живу природу. В Eat This, Not That! розповіли історію незалежної авторки Джейн Гудолл, яка розповіла, чому вона обрала веганство та як проходила її адаптація до нового меню.
Етичний момент
Гудолл перейшла на веганський раціон після перегляду свого першого документального фільму про розведення сільськогосподарських тварин. Після того, як вона побачила жахливе життя тварин, яких розводять для м’яса та інших продуктів, вона більше не могла ігнорувати походження своєї їжі. Таким чином, вона відмовилася від м’яса та поступово почала досліджувати інші аспекти свого раціону. Крім того, Джейн навіть відвідала заповідні ферми з тваринами та дізналася, що яєчна та молочна промисловість такі ж жорстокі, як і м’ясна.
"У притулках я бачив курей без дуже чутливих кінчиків дзьоба через болісний процес обскубування (що роблять як птахо-, так і яйцеводи), телят, яких відлучили від матерів на молочних фермах і мали продати на телятину, і свиней, яких врятували після того, як їх викинули на смітник і залишили помирати, бо не вважали їх прибутковими", — каже Джейн Гудолл.
Особливості раціону
Гудолл наголошує, що складання нового раціону зайняло у неї багато часу. Крім того, певні незручності вона відчувала під час намагання поїсти поза свого дому, адже в багатьох закладах немає веганських страв, окрім салатів. Проте, з часом вона знайшла вихід та навчилась планувати наперед та дзвонити в ресторан, щоб дізнатися про можливі варіанти.
Веганство вплинуло не лише на їжу, а й на всі інші аспекти її життя, включаючи одяг і косметику. Оскільки з новим раціоном їй довелось відмовитись від усіх продуктів тваринного походження, це своєю чергою вплинуло й на її кар'єру. За її словами, хоча це іноді буває незручно, проте як незалежна авторка вона відмовлялась від історій, які не відповідають її переконанням.
Зміни у житті
Гудолл каже, що спочатку, як і більшість веганів, вона намагаючись переконати друзів та членів родини змінити свій спосіб життя. Проте, з часом вона зрозуміла, що краще дати їм самим прийти до цього і зрештою багато людей у її оточенні повністю припинили, або значно скоротили споживання продуктів тваринного походження.
"Як би банально це не звучало (без каламбуру), але веганство - це рішення, яке допомогло мені по-справжньому відчути, що я нарешті стала тією, ким повинна бути. Це зробило мене більш добрішою, турботливою і люблячою, зробило мене набагато здоровішою і додало мені впевненості", — розповіла Джейн Гудолл.
РанішеOBOZ.UA розповів, про найбільш поширені міфи про веганство у які ми віримо.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.