Пентагон вирішив «покарати» Грузію
Пентагон вирішив «покарати» Грузію

Пентагон вирішив «покарати» Грузію

Пентагон вирішив «покарати» Грузію

Міністерство оборони США перенесло спільні військові навчання на невизначений термін

Пентагон повідомив 5 липня, що переносить спільні військові навчання американських та грузинських сил Noble Partner («Шляхетний партнер»), які були заплановані на 25 липня – 6 серпня. Причина такого рішення – звинувачення Грузії в бік США, які Вашингтон вважає неправдивими та початок, у зв’язку з цим, повного перегляду урядом США двосторонньої співпраці з Тбілісі. 

«Рішення відкласти цю ітерацію Noble Partner пов'язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу Сполучених Штатів та інших західних суб'єктів – у меті нібито змусити Грузію відкрити другий фронт проти Росії для послаблення тиску на Україну, а також щодо нібито участі у двох спробах державного перевороту проти правлячої партії. У зв'язку з цим уряд Сполучених Штатів визначив, що це невідповідний час для проведення широкомасштабних військових навчань у Грузії», – йдеться у повідомленні Пентагону.

У міністерстві зазначили, що американська співпраця з Силами оборони Грузії буде продовжуватися, оскільки «ми прагнемо і надалі зміцнювати здатність Грузії захищати свій суверенітет і підтримувати свою територіальну цілісність».

Нагадаємо, Сполучені Штати у травні запровадили візові обмеження для Грузії та почали перегляд двосторонньої співпраці між країнами – через ухвалений грузинським парламентом так званого «закону про іноагентів». 

До цього у США запропонували розглянути можливість надання Грузії значної військової та торговельної допомоги в обмін на припинення антидемократичного дрейфу в бік Росії. Грузинська влада назвала цю пропозицію шантажем. 

Ухвалення парламентом Грузії проросійського закону про «іноземний вплив» призвело до масштабних протестів у країні, а також підважило рух Грузії до ЄС. «Куди веде «Грузинська мрія»: до Європи чи Росії?» пояснив оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко

Джерело матеріала
loader
loader