Гонка ядерних озброєнь посилилася під час президентства Трампа — The Hill
Гонка ядерних озброєнь посилилася під час президентства Трампа — The Hill

Гонка ядерних озброєнь посилилася під час президентства Трампа — The Hill

Гонка ядерних озброєнь посилилася під час президентства Трампа — The Hill

Дії Дональда Трампа під час його президентства вплинули на міжнародні угоди про контроль над ядерними озброєннями.

Протягом останнього десятиліття ризик початку ядерної війни стає все більш ймовірним. Більшість угод про контроль над ядерними озброєннями та роззброєнням, укладених у минулому, були розірвані ядерними державами або незабаром втратять чинність. Більше того, переговори щодо контролю над ядерними озброєннями не ведуться. Натомість усі дев'ять ядерних держав (Росія, США, Китай, Велика Британія, Франція, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея) розпочали нову гонку ядерних озброєнь, якісно вдосконалюючи свій арсенал ядерної зброї.

Крім того, обережні, дипломатичні заяви про міжнародні відносини, які були характерні для попередньої епохи, поступилися місцем публічним погрозам ядерної війни, які лунають з вуст вищих посадових осіб Росії, США і Північної Кореї. У червні цього року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш попередив, що, зважаючи на підвищений ризик ядерного знищення, "людство стоїть на краю леза", повідомляє The Hill.

Ця загрозлива ситуація багато в чому зумовлена Дональдом Трампом. Як президент США, Трамп саботував ключові угоди про контроль над ядерними озброєннями минулого і майбутнього. Він одноосібно зруйнував Договір про ліквідацію ракет середньої й меншої дальності, ядерну угоду з Іраном і Договір про відкрите небо, вивівши з них США.

Крім того, з наближенням дати закінчення терміну дії нового Договору про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь між СРСР та США в лютому 2021 року він відмовився прийняти просте продовження угоди — дії, які швидко були скасовані новою адміністрацією Байдена.

Насправді Трамп був набагато менше зацікавлений у контролі над озброєннями та роззброєнні, ніж у вступі — і перемозі — у новій гонці ядерних озброєнь з іншими країнами.

"Нехай це буде гонка озброєнь", — заявив він у грудні 2016 року, невдовзі після своєї перемоги на виборах.

У лютому 2018 року він похвалився, що його адміністрація "створює абсолютно нові ядерні сили. І дійсно, програма Трампа з ядерної "модернізації" США, що передбачає заміну кожного підводного човна, бомбардувальника, ракети й боєголовки часів холодної війни на абсолютно нове покоління найсмертоноснішої зброї з усіх коли-небудь винайдених, набрала величезних обертів під час його президентства, а її вартість, за оцінками, сягає 2 трильйонів доларів США.

Прагнучи сприяти цьому нарощуванню ядерного потенціалу, адміністрація Трампа почала вивчати можливість повернення до випробувань ядерної зброї в США. Як наслідок, у 2018 році вона оголосила, що, хоча уряд США припинив ядерні випробування в 1992 році, а президент Білл Клінтон провів переговори й підписав Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань у 1996 році, Трамп виступав проти ратифікації цього договору в Сенаті США.

"Хоча багато американців вважали, що потужний ядерний арсенал США запобігатиме спалаху ядерної війни, Трамп підірвав це уявлення про бажане, показавши, що він цілком готовий до ядерної атаки", — зазначає газета.

Крім того, Трамп виявився надзвичайно близьким до розв'язання ядерної війни проти Північної Кореї. У серпні 2017 року, відповідаючи на провокаційні коментарі Кім Чен Ина, Трамп попередив, що на подальші погрози з боку Північної Кореї він "відповість вогнем та люттю". Загроза Трампа про ядерну атаку спричинила стрімку ескалацію напруженості між двома країнами.

"Повернення Трампа до влади у 2025 році або нерозсудливість якогось іншого лідера ядерної держави може спричинити безпрецедентну катастрофу для всього світу", — підсумувала газета.

Раніше агентство Bloomberg повідомляло, що США потрібно більше ядерної зброї. Адміністрація США визнає, що ця зброя буде відігравати все більшу роль у найближчі роки. Деякі американці побоюються, що нарощування арсеналу призведе до гонки озброєнь, але Китай її вже розпочав.

Джерело матеріала
loader