Гривня на межі 50: що чекає на українську валюту по відношенню до долара
Гривня на межі 50: що чекає на українську валюту по відношенню до долара

Гривня на межі 50: що чекає на українську валюту по відношенню до долара

Національний банк України та міжнародні фінансові установи оприлюднили свої прогнози щодо курсу гривні на найближчі роки.

Про це пише LB.ua.

Згідно з Бюджетною декларацією Кабміну на 2025-2027 роки, середньорічний курс гривні очікується на рівні 45 грн/долар у 2025 році з подальшим зростанням до 46,4 грн/долар у 2027 році.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму квітневому звіті World Economic Outlook представив ще більш довгострокову перспективу. За прогнозами МВФ, середньорічний курс гривні до долара становитиме:

- 2024 рік — 41,0 грн/долар
- 2025 рік — 45,8 грн/долар
- 2026 рік — 48,6 грн/долар
- 2027 рік — 50,4 грн/долар
- 2028 рік — 52,1 грн/долар
- 2029 рік — 54,1 грн/долар

Голова Національного банку Андрій Пишний утримався від конкретних курсових прогнозів, але наголосив на важливості збереження стійкості валютного ринку.

"Йдеться про таку динаміку обмінного курсу, яка не загрожуватиме збереженню інфляції на помірному рівні у 2024 році (попри очікуване прискорення) з подальшим її зниженням до 5%", — зазначив Пишний.

Експерти також поділилися своїми прогнозами. Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло вважає, що курс залишиться в передбачуваному діапазоні. За його словами, приплив зовнішньої допомоги стабілізує девальваційні очікування й покриватиме негативне сальдо зовнішньої торгівлі.

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук прогнозує курс на кінець 2024 року на рівні 42,3 грн за долар.

Фінансовий аналітик Олексій Козирев зазначає, що багато залежатиме від результатів переговорів щодо реструктуризації зовнішнього боргу України. "Якщо ж умови реструктуризації виявляться сприятливими для України, курс нацвалюти залишиться відносно стабільним щонайменше до осені 2024 року", — підсумовує Козирев.

Експерти наголошують, що всі прогнози зроблені в умовах високої невизначеності та можуть бути переглянуті залежно від розвитку подій.

Теги за темою
курс долара курс гривні
Джерело матеріала
loader
loader