Українські хірурги провели першу у світі операцію на серці без розрізу грудної клітки
Українські хірурги провели першу у світі операцію на серці без розрізу грудної клітки

Українські хірурги провели першу у світі операцію на серці без розрізу грудної клітки

Хірурги Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова успішно провели унікальну операцію на серці 49-річного захисника Юрія Січки, уникнувши розрізу грудної клітки. Вони використовували внутрішньосудинний доступ через руку. Про це повідомили у пресслужбі медичного закладу.

– Цей метод не вимагав загальної анестезії. Під час операції ми застосували внутрішньокоронарний ультразвуковий апарат, який дозволив нам бачити посудину зсередини та точно встановити стент-графти — металеві конструкції діаметром до 5 мм, що закрили пошкоджену зону артерії. За нашими даними, це перший випадок у світі, коли така операція була виконана таким чином, - йдеться у заяві.

Унікальним пацієнтом став колишній технічний працівник школи Вінницької області Юрій Січко. Він отримав тяжке поранення грудної клітки під Бахмутом, допомагаючи евакуювати тіла загиблих. Ворожий снаряд пробив легені чоловікові й застряг у серці.

Спочатку пораненого бійця доправили до Дніпра. Там лікарі провели екстрену операцію, яка врятувала життя пацієнта, але в його серцевій артерії залишився небезпечний отвір, через який кров потрапляла в порожнину серця, що становило серйозну загрозу життю. З огляду на складність ситуації Юрія транспортували до Києва. Консиліум кардіохірургів вирішив провести операцію без розрізу грудної клітки, використовуючи внутрішньосудинний доступ через руку.

Як зазначено у повідомленні, операція пройшла успішно. Найближчим часом на Юрія чекає тривале відновлення після операції, після чого він зможе повернутися до своєї родини.

  • 5 січня у Києві лікарі дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» провели дев'ятимісячній дівчинці унікальну трансплантацію печінки від матері з одномоментною корекцією вади серця.
  • 14 червня медики Лікарні святого Миколая у Львові екстрено прооперували дитину, яку привезли з області у вкрай тяжкому стані. 7-річний Максим упав із велосипеда і в нього розірвався кишківник.
Джерело матеріала
loader
loader