ПФУ відповів, чи потрібно подавати копії трудової та інших документів про набутий стаж
ПФУ відповів, чи потрібно подавати копії трудової та інших документів про набутий стаж

ПФУ відповів, чи потрібно подавати копії трудової та інших документів про набутий стаж

У Пенсійному фонді України відповіли, чи потрібно подавати скановані копії трудової книжки та інших документів про набутий трудовий стаж.

Як передає "Хвиля", про це повідомила прес-служба ПФУ.

Багато громадян, особливо ті, хто наближається до пенсійного віку, задаються питанням про необхідність надання документів, що підтверджують їх трудовий стаж, зокрема трудових книжок. А саме: чи потрібно подавати скановані копії цих документів.

У ПФУ пояснили, що це потрібно робити, якщо відповідні записи у трудовій книжці та/або документи містять дані про роботу та зупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, присяги, нагородження чи заохочення за періоди до 10.06.2021 (набуття чинності Законом України від 05.02.2021 №1217 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі").

Трудовий стаж, пенсія, трудова книжка, Пенсійний калькулятор
Трудовий стаж

Або якщо у трудовій книжці є записи після 10 червня 2021 року про зупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, присяги, нагородження чи заохочення.

Зверніть увагу, що відомості про трудову діяльність у вигляді сканованих копій трудової книжки та індивідуальних документів про стаж працівника подаються страхувальником за працівників або самим працівником до територіального органу Пенсійного фонду України особисто або через веб-портал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов'язковим накладенням електронного підпису, ґрунтується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Для цього на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України передбачено блок "Комунікації з ПФУ / Відомості про трудову діяльність (трудова книжка").

Крім того, у ПФУ розповіли, як швидко оновляться дані, надані страхувальником/застрахованою особою, у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

"У разі надання відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2024 № 650 "Деякі питання бронювання військовозобов'язаних під час військового стану" відомостей через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України дані в реєстрі застрахованих осіб будуть оновлені протягом доби", - йдеться у повідомленн.

У разі надання уточнюючих звітних відомостей, оновлення даних реєстру застрахованих осіб буде здійснено протягом доби після успішної обробки звітних відомостей.

При наданні працівником особисто анкети для зміни даних у реєстрі застрахованих осіб оновлення даних реєстру буде здійснено протягом п'яти робочих днів.

Нагадаємо, ПФУ відповів, чи потрібно змінювати дані у трудовій при зміні прізвища.

Джерело матеріала
loader
loader